Borbély: Iránnak írásos egyezséggel kell bizonyítania a nukleáris energia békés célú felhasználását

Borbély: Iránnak írásos egyezséggel kell bizonyítania a nukleáris energia békés célú felhasználását

Az Iráni Iszlám Köztársaság nukleáris energiájának felhasználásáról, a Közel-keleti ország és a P5+1 csoportba tömörült nagyhatalmak (az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Németország, Franciaország és Nagy-Britannia) közötti tárgyalások, megállapodások kimeneteléről, valamint a két ország gazdasági és politikai kapcsolatainak megerősítéséről egyeztetett a tegnap, március 24-én Borbély László, a képviselőház Külügyi Bizottságának elnöke Irán bukaresti nagykövetével, Hamid Moayyerrel.

Irán fontos geostratégiai pozícióban van, ezért Románia kiemelt figyelmet szentel a két ország kapcsolatának. Közös erővel mindkét ország aktívan hozzá tudna járulni a régió problémáinak megoldásához. Ezen együttműködéshez viszont Romániának, illetve egész Európának arra van szüksége, hogy írásos egyezség szülessen arról, hogy Irán csakis békés céllal kívánja nukleáris energiáját felhasználni.  Iránnak is az lenne az érdeke, ha a nagyhatalmakkal való tárgyalások során nemcsak rövidtávú kiegyezés születne, hanem egy tartós békefolyamatot szentesítene ez az egyezség” – hangsúlyozta Borbély László. Hozzátette, Románia értékeli a politikai nyitottságot és az együttműködési szándékot a Rohani-adminisztráció részéről, a következő hónapokban külügyminisztériumi szinteken is újrakezdődnek a politikai tárgyalások a két ország között.

 

Románia kész támogatni Iránt nukleáris-problémájának megoldásában, mint ahogyan abban is, hogy a Közel-keleti ország tisztázhassa a nemzetközi közösség előtt céljait a nukleáris energia kiaknázása kapcsán” – fogalmazott Borbély.

 

Felszólalásában Hamid Moayyer, Irán bukaresti nagykövete Románia külpolitikai szerepét méltatta mint aktív regionális és globális szereplő, de hangsúlyozta, hogy Romániának aktívabb szerepet kellene vállalnia a két ország közötti gazdasági és ipari kapcsolatok újraélesztésében, a nemzetközi szervezeteken belüli együttműködésben. „Véleményem szerint Romániának emellett a Közel-keleti konfliktusokban is aktívabban állást kellene foglalnia, hiszen sokkal jobban ismeri a régiót, mint a többi európai ország” – nyilatkozta a nagykövet, hozzátéve: Iránnak nem áll szándékában nukleáris fegyvereket gyártani. 

kapcsolódó

Hírlevél