Az RMDSZ Szilágy megyei szervezete is benyújtotta a támogatói aláírásokat

Az RMDSZ Szilágy megyei szervezete is benyújtotta a támogatói aláírásokat

Hétfő délután 14:30 órakor az RMDSZ Szilágy megyei szervezete 13.557 támogatói aláírást tartalmazó iratcsomót nyújtott be a megyei tanács titkárának, annak érdekében, hogy a népszavazást írjanak ki a régiók létrehozása érdekében.

Szilágy megyében a legutóbbi választásokon mintegy 202.000 szavazó állampolgár szerepelt a választói jegyzékben, a törvény szerint ennek öt százalékának támogatói aláírása szükséges ahhoz, hogy a megyei tanács kötelezően napirendre tűzze a határozatjavaslatot, melynek értelmében helyi népszavazást ír ki, ehhez mintegy 11.000 támogatói aláírás kellett. A megye 55 magyarok által is lakott településéről gyűlt össze a szükségesnél több aláírás a mintegy két hete kezdeményezett kampány alatt. Az íveket sok román nemzetiségű személy is aláírta.

 

A tetemes iratcsomót Szilágyi Róbert ügyvezető elnök, Csóka Tibor, a megyei tanács alelnöke, illetve Demjén István, az ifjúsági tanács elnöke adta át Cosmin Vlaicu titkárnak, aki ismertette a törvényes eljárás menetét, és átadta a bejegyzés bizonylatát.

 

Ezt követően sajtótájékoztatón ismertették román újságírók előtt a kezdeményezést.

kapcsolódó

Hírlevél