Az RMDSZ bemutatta az Erdély 2020 fejlesztési terv felújított változatát Fotó: Fotó: Bethlendi Tamás

Az RMDSZ bemutatta az Erdély 2020 fejlesztési terv felújított változatát

Az RMDSZ Gazdasági Tanácsa pénteken elfogadta az Erdély 2020 fejlesztési terv aktualizált változatát, amely a Szövetség elképzeléseit tartalmazza Erdély fejlesztését és modernizálását illetően, figyelembe véve a most kezdődő, 2014-2020 közötti uniós költségvetési tervezési időszak irányelveit.

"Az utóbbi két évben, véleményem szerint, a politikai pártoknak nem sikerült egyértelmű elképzelést bemutatni azzal kapcsolatosan, hogy Romániának mit kellene tenni, hogy nagyobb mértékben hívja le az uniós forrásokat" – hívta fel a figyelmet Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke kolozsvári sajtótájékoztatóján, hozzátéve, a következő hét évben 43 milliárd euró értékű uniós forrás áll Románia rendelkezésére. Borbély László bejelentette, hogy a május 25-ei európai parlamenti választást követően az RMDSZ megbeszélést kezdeményez a koalíciós partnerekkel az Erdélyre vonatkozó fejlesztési javaslatokkal kapcsolatosan.

 

"Itt van az új adatokat feldolgozó, aktualizált változata az Erdély 2020 fejlesztési tervnek. Romániának ugyanakkor van egy Partnerségi megállapodás tervezete, amelyet elküldtek az Európai Bizottságnak. Az RMDSZ-en belül a régiókra és különböző tengelyekre lebontva tárgyaljuk a főprojektekhez tartozó részprojekteket. Van álláspontunk, az Erdély 2020 terv aktualizált változatát átadjuk Eugen Teodorovici uniós alapokért felelős miniszternek és reméljük, hogy őszig sikerül részletesebben megtárgyalni ezeket a dokumentumokat és ahol kell, módosítunk rajta" – mondta el Borbély László.

 

Az RMDSZ politikai alelnöke felidézte, hogy az Erdély 2020 fejlesztési tervet még 2012-ben dolgozták ki, azt megelőzően az erdélyi megyékben széles körű konzultációt végeztek.

 

"2012-ben konzultációt folytattunk az erdélyi megyékben, megkérdeztük a polgárokat, az önkormányzatok és közintézmények képviselőit, azokat a kollegákat, akik különböző projekteket bonyolítottak le, majd hat hónap után 2012 szeptemberében elkészült az első változat. Ez a dokumentum tartalmazta az erdélyi prioritásokat, a polgárok, az önkormányzatok szempontjait figyelembe véve, hogy hogyan kellene az európai forrásokat felhasználni. Akkor átadtuk a dokumentumot Leonard Orban európaügyi miniszternek, de nem kaptunk semmiféle választ. Következetesek vagyunk, átadtuk a fejlesztési terv első változatát az új európai alapokért felelős miniszterének, Eugen Teodorovici-nak is, és már volt két-három tartalmas beszélgetésünk e kapcsán" – számolt be Borbély László, aki szerint fontos, hogy az emberek tudják, hogy a politikai pártok hogyan látják a fejlesztési politikákat.

 

A Szövetség politikai alelnöke kiemelte: a gazdasági terv azért is szükséges, mivel a Környezetvédelmi Operatív Program (POS) a következő hét évben két milliárd euróval kevesebb támogatást fog kapni, mint a 2007-2013-as időszakban. „Azt gondolom, hogy a 2014-2020-as időszakban a környezetvédelmi szaktárca rendelkezésére álló 3,5 milliárd euró nem lesz elég a vállalt környezetvédelmi kötelezettségek megvalósítására, Európai Uniós szinten sokkal több pénzt le lehet hívni környezetvédelmi beavatkozásokra, mint amennyit Románia megpályázott” - nyilatkozta Borbély. Hozzátette, amikor környezetvédelmi miniszter volt, a 2007-2013-as időszakban 5,5 milliárd euró állt a szaktárca rendelkezésére, ebből vízhálózatok feljavítására megközelítőleg 3,5 milliárd euróból, hulladékmenedzsmentre 1,2 milliárd euróból gazdálkodhattak.

 

Winkler Gyula EP-képviselő tájékoztatása szerint az Erdély 2020 fejlesztési terv három fő irányvonalat követ, akárcsak az Európa 2020 stratégia: az  intelligens növekedés, a fenntartható fejlődés és az inklúzió. ,,A romániai társadalomban van egy nagy félreértés, amelynek köszönhetően az uniós források lehívása elsődleges célként szerepel. Nem maga a forráslehívás a cél, hiszen az európai alapok eszközt jelentenek csupán a szülőföld fejlesztésében és a modernizáció megvalósításában" – mutatott rá Winkler Gyula, kiemelve, hogy az Erdély 2020 éppen ezt fogalmazza meg. Az EP-képviselő elmondta, hogy az RMDSZ 14 fejlesztési prioritást határozott meg Erdély viszonylatában, amelyhez 33 intézkedési terület tartozik és ezekhez a következő hét évben megvalósítható projektek rendelhetőek. Ennek megfelelően öt prioritást azonosítottak be az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, itt szerepel a közúti és szállítási infrastruktúra fejlesztése; négy prioritást az Európai Szociális Alapból, itt szerepelnek az oktatási és szakmai továbbképzési projektek, a KKV fejlesztése, az új munkahelyek teremtése, a társadalom szélére sodródott, hátrányos helyzetben levő csoportok szociális inklúzióját célzó projektek. ,,Mindezek mellett ott van az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap, amely eszköz-beruházásra, mezőgazdasági vállalatok fejlesztésére ad támogatást, de innen finanszírozzák a LEADER programot is" – ismertette Winkler Gyula.

 

Az európai parlamenti képviselő elmondta, hogy a kormánynak számos egyéb intézkedést is foganatosítani kell, valamint a bürokratikus akadályokat csökkenteni, hogy az európai források felhasználásának mértéke javuljon. Emlékeztetett, hogy az Európai Parlament idén januárban fogadott el egy törvénycsomagot, amely a közbeszerzések megszervezését szabályozza, és amelyet a következő két évben  minden tagállamnak be kell vezetnie. ,,Szerintem Romániának már idén el kellene fogadnia ezeket a szabályokat, mert javítana az európai források felhasználásának  folyamatán, az új európai közbeszerzési szabályozás a minőség elvét is bevezeti, nem a legkisebb ár az egyetlen kritérium, hanem az ár-minőség-garancia hármasa döntené el, hogy ki nyer meg egy közbeszerzési szerződést" – mondta el Winkler Gyula. Az RMDSZ Gazdasági Tanácsa arról is döntött, hogy ősztől napirendjén a csatlakozás az euró-övezethez és az erre való felkészülés szerepel.

kapcsolódó

Hírlevél