Az EU Tanácson belül működő Agenda 2030 Munkacsoport romániai elnökségének mérlege

Az EU Tanácson belül működő Agenda 2030 Munkacsoport romániai elnökségének mérlege

A Fenntartható Fejlődés Főosztály irodavezetője, Lőrincz Csilla, az Agenda 2030 Munkacsoport elnöke az Európai Unió Tanácsának romániai elnöksége alatt kedden levezette a munkacsoport utolsó, hetedik gyűlését. Az EU Tanácsának romániai elnöksége alatt jelentős előrelépés történt a fenntartható fejlődési célok európai szintű megvalósításában. 

Az EU Tanács következtetéseinek elfogadása – Egyre fenntarthatóbb Európa 2030-ig – volt az egyik legfontosabb megvalósítás ebben az időszakban. A 27 cikkely újfent megerősíti az Európai Unió elkötelezettségét az Agenda 2030 mellett, és felvázol egy végrehajtási keretet. Az EU Tanács fenntartható fejlődésre vonatkozó következtetéseit figyelembe fogják venni az Európai Bizottság stratégiájáról szóló tárgyalásokban

Románia teljesítette a fenntartható fejlődésre vonatkozó célkitűzéseit az elmúlt hat hónapban, amikor az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztségét látta el. Rekordidő alatt sikerült megszereznünk a tagállamok egyetértését azon következtetések elfogadására vonatkozóan, amelyek az Európai Unió 2030-ig terjedő politikjának kialakítását hivatottak segíteni. Ugyanakkor sikeresen hozzájárultunk a fenntartható fejlődésre vonatkozó partnerkapcsolatok kialakításához az április 16-ki nemzetközi konferencia által, amelyen hozzávetőlegesen 300 személy, több mint 40 ország képviselője vett részt" – nyilatkozta Borbély László.

Az elmúlt hónapok ülésein elkészült az EU álláspontja is, amelyet az ENSZ fenntartható fejlődéssel foglalkozó magas szintű politikai fórumán mutatnak be. Ugyanakkor fontos eredmény volt az intézményi kapcsolatok megerősítése az EU Tanácsa többi munkacsoportjával. A munkacsoport gyűléseinek meghívottai voltak a különböző uniós struktúrák képviselői, mint például a Régiók Bizottságának, valamint ifjúsági egyesületek képviselői, akik ismertették véleményüket a fenntartható fejlődésről és a célkitűzések gyakorlatba ültetéséről Európa-szinten.

A romániai elnökség alatt megpróbáltuk népszerűsíteni az Agenda 2030-at a többi munkacsoport szintjén is. A fenntartható fejlődés transzdiszciplináris téma, és a fenntartható fejlődési célok sikeres megvalósításához az összes érdekelt bevonása szükséges” – mondta Lőrincz Csilla, a munkacsoport elnöke ebben az időszakban.

Az Agenda 2030 munkacsoportot 2017-ben hozták létre, hogy koordinálja a fenntartható fejlődési célkitűzések végrehajtását az EU szintjén.

 

kapcsolódó

Hírlevél