Az ET kisebbségvédelmi gyakorlatát az EU-nak is át kell vennie –A bálványosi ET-fórumról tájékoztatta Winkler Gyula az EP-képviselőket Fotó: Fotó: Kocsis-Boldizsár János

Az ET kisebbségvédelmi gyakorlatát az EU-nak is át kell vennie –A bálványosi ET-fórumról tájékoztatta Winkler Gyula az EP-képviselőket

A hatékonyabb kisebbségvédelem érdekében szorosabbra kell fűzni az Európa Tanács és az Európai Unió közötti kapcsolatot, mondta Winkler Gyula hétfő este az Európai Parlament plénuma előtt, ahol a ET Önkormányzati Kongresszusának bálványosi konferenciájáról tájékoztatta az EP-képviselőket.

Az Európai Parlament a héten Strasbourgban ülésezik, Winkler Gyula a plenáris ülés megnyitóját követő egyperces felszólalások során beszélt az önkormányzati többnyelvűségről szóló bálványosi konferenciáról, hangsúlyozva, hogy több mint egy évtizeddel az uniós csatlakozást követően nemcsak romlott a romániai magyarság helyzete, hanem érezhetően felerősödött a magyarellenesség. Az RMDSZ EP-képviselője kiemelte, azt szeretnék elérni, hogy az ET kisebbségvédelmi gyakorlata kerüljön be az EU joganyagába, ezért a két szervezet között sokkal szorosabb együttműködést szorgalmaznak.

„Az Európa Tanács 47 országának önkormányzati képviselői üléseztek a Székelyföldön, az RMDSZ meghívására. Megállapítottuk, hogy szorosabbra kell fűznünk az ET és az Európai Unió közötti kapcsolatot, ugyanis azt látjuk, hogy az EU nem vállalja fel a nemzeti kisebbségek jogaira vonatkozó ET standardokat. Annak ellenére, hogy számtalanszor felvetettük az Európai Parlamentben, a Koppenhágai dilemmát nem sikerült feloldani. Az EU csatlakozás feltétele, hogy a tagjelölt államok biztosítsák az őshonos kisebbségek védelmét, de a csatlakozást követően ez a kötelezettség megszűnik. A mi esetünkben ez azt eredményezte, hogy tizenegy évvel az uniós csatlakozást követően romlott a romániai magyarság helyzete, gyakoribbak a jogtiprások, felerősödött a magyarellenesség" – magyarázta Winkler Gyula.

Mint ismeretes, május 30-31, között az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának önkormányzati szakbizottsága tartott kihelyezett ülést és nemzetközi konferenciát a Kovászna megyei Bálványosfürdőn. A szakbizottság döntése értelmében a testület jelentés készít a helyi és regionális önkormányzatok nyelvhasználatáról. Ez volt egyébként a témája a kihelyezett ülést követő nemzetközi konferenciának is, amelyen számos európai jó példát is bemutattak a kisebbségi nyelvhasználatra, arra fektetve a hangsúlyt, hogy a nyelvhasználat a demokrácia fontos eszköze.

kapcsolódó

Hírlevél