Átadták a Barcsay Ákos-díjakat

Átadták a Barcsay Ákos-díjakat

Egész napos köztéri rendezvénnyel ünnepelt a dévai magyar közösség szombaton, a nyolcadik alkalommal megszervezett Hunyad Megyei Magyar Napokon. A rendezvénysorozat második napján adták át a Barcsay Ákos-díjakat, amelyet minden évben három, a dél-erdélyi szórványközösségekben tevékenykedő, a közösségépítő munkában kiemelkedő teljesítményt elérő személynek ítélnek oda. „Hosszú ideje már, hogy nem lehet úgy Déváról beszélni, hogy ne jussanak eszünkbe a dévai gyerekek, Böjte atya és az általa működtetett dévai Szent Ferenc Alapítvány. Böjte atya magasra emelte a mércét, megmutatta, hogy mi mindent lehet kezdeni a dévai örökséggel. Azzal az örökséggel, amit közös felelősségként meg kell őriznünk a következő nemzedékeknek" – fogalmazott a díjátadón Winkler Gyula, az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének elnöke, nem véletlenül, ugyanis idén két díjazott is kötődik a dévai Szent Ferenc Alapítvány tevékenységéhez, Szemeti Krisztina nevelő és Lengyel Izabella tanárnő, aki pedagógusi pályafutását az alapítványnál kezdte. Az idei harmadik díjazott Koppándi Zoltán Attila dévai unitárius lelkész, aki közel két évtizede önként vállalta a szórványlelkészi feladatot.

Kocsis Attila, a dévai Téglás Gábor Elméleti Líceum igazgatója, a díjat odaítélő kuratórium elnöke összefoglalta a negyedszerre átadott Barcsay Ákos-díjak történetét. Elmondta, évente három, a közösségépítő munkában kiemelkedő teljesítményt elérő személy kap Barcsay Ákos-díjat, egy díjat a történelmi egyházak és felekezetek képviselőjének, lelkészeknek vagy a gyülekezeti életben aktív szerepet vállaló személyiségeknek ítélnek oda, egyet kap az oktatási területen tevékenykedők képviselője, aki lehet tanító, tanár vagy nevelő, egyet pedig a civil szféra képviselőjének ítélnek meg közösségépítő tevékenységért. A javaslatokat az RMDSZ helyi szervezetei, magyar civil szervezetek és egyházak teszik meg.  

Koppándi Zoltán Attila kolozsvári születésű unitárius lelkész 2001-ben került Hunyad megyébe, több mint 10 éve a Dávid Ferenc unitárius zarándoklat házigazda szerepét is bevállalta. 2014-ben kinevezést kap a Délnyugat Erdélyi Egyházközség rendes lelkészi állására, amihez Déván kívül Vajdahunyad, Arad és Temesvár is tartozik. Nevéhez kötődik a Dávid Ferenc Zarándok- és Szórványközpont létrehozása. Ragaszkodik a Hunyad megyei magyar közösség ökumenikus összetartásához és számos egyházi és kulturális rendezvény szervezője. 

Lengyel Izabella Erzsébet tanárnő aktívan részt vesz a közösségformáló munkában, 2010–2012 között kisebbségi tanfelügyelőként is igyekezett a minőségi magyar oktatásért munkálkodni Hunyad megyében. Igazi hivatása azonban mindig a tanítás és a zene maradt, így 2012-ben visszatért az iskolába, tanítóként és zenetanárként erősítve a Téglás Gábor Elméleti Líceum oktatói közösségét. A Romániai Magyar Dalosszövetség 2013-ban Márkos Albert díjjal tüntette ki az erdélyi magyar zenetanításért és a kiváló szervezői munkásságáért.

Szemeti Krisztina, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány nevelőjének keze alól az elmúlt 19 év alatt számos fiatal került ki az életbe. Ők mind becsületesen megállták, megállják helyüket. Szorgalmas, lelkiismeretes nevelő, aki folyamatosan törekszik arra, hogy kivétel nélkül, minden nevelt gyermeke a képességeinek megfelelő eredményeket érje el. Határozott, erős akarattal, bátran neveli gyermekeit. Energiája kifogyhatatlan, kitartása példaértékű, kiemelkedő közösségteremtő tevékenysége is, az új kihívások és változások friss lendületet adnak munkájának.

A díjátadó házigazdája Csatlós Erzsébet, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének Hunyad megyei elnöke volt. Szombaton Déva központjában egész napos közösségi rendezvényt tartottak, a kulturális programok mellett kézműves vásár, gulyásfőzés, palacsintasütés is volt, este a Piramis koncertezett.

 

kapcsolódó

Hírlevél