Átadták a 2012-es Ezüstfenyő díjakat

Átadták a 2012-es Ezüstfenyő díjakat

Idén 11. alkalommal került sor az RMDSZ által létrehozott Ezüstfenyő Díjak átadására a marosvásárhelyi Kultúrpalotában. Az elismerést azoknak a személyeknek ítéli oda a Szövetség, akik  kiemelkedő munkát végeztek a magyarság szülőföldön való megmaradásáért és az RMDSZ programjának megvalósításáért,  számos kiemelkedő erdélyi magyar közéleti személyiség, orvos, tanító, köztisztviselő, lelkész és paralimpiai bajnok részesült Ezüstfenyő Díjban.

Velünk, Erdély magyarságával minden időben számolnia kell annak, aki szuverenitását reánk kiterjesztette. Számolnia kell Romániának is, ha azt akarja, hogy területi s népességben való gyarapodása erőgyarapodást is jelentsen, nem pedig fölös terhet, súlyos kölöncöt. Nem szabad elfelejtenie, hogy mi nem az egységes magyarságból elszakasztott egyszerű lélekszám vagyunk, de külön históriai egység ezer esztendő óta, saját külön erdélyi öntudattal, önálló kultúrával, önérzettel, tudtunk számolni minden helyzettel, tudtunk kormányozni, és tudtunk nehéz vereségek után talpra állani. Erőnket ismerjük, nem becsüljük azt túl, de nem is kicsinyeljük, sokszor próbáltuk, mennyit bírnak” – Kós Károly Kiáltó Szó című írásának sorait idézte fel Kelemen Hunor szövetségi elnök ünnepi beszédében.

Azért választottam ezt a Kós Károly idézetet, mert idén ünnepeljük születésének 130. évfordulóját, és mert úgy vélem, hogy Kós munkássága, szellemisége nem kapott elegendő figyelmet az elmúlt esztendőkben. Pedig az önállóságba vetett hite, a transzilvanizmusa az elmúlt 23 évben a mi munkánkat, a mi utunkat is jellemezte, kimondva vagy kimondatlanul. Az RMDSZ Ezüstfenyő díjazottjai önzetlen közszolgálatot végeztek hosszú éveken, évtizedeken keresztül, munkájukkal az erdélyi magyar közösséget erősítették. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség részéről az Ezüstfenyő díj egy erkölcsi elismerés, amellyel köszönetünket fejezzük ki” – hangsúlyozta Kelemen Hunor szövetségi elnök, majd ezt követően átadta a díszoklevélből és kisplasztikából álló díjakat.  

Ezüstfenyő Díjban részesült Dr. Asztalos László főorvos, aki Gyergyóremetén hosszú évtizedek óta közösségszervezőként, a helyi kulturális élet egyik vezető személyiségeként tevékenykedik, Bálint Erzsébet tanítónő, a Krassó-szörény megyei RMDSZ egyik alapító tagja, Béres István László, az RMDSZ Történelmi Máramaros Területi Szervezetének elnöke, a 2002-ben újraindított Leőwey Klára magyar tanintézet 300 éves épületének teljes felújításához való hozzájárulásáért, valamint Csehi Árpád, aki öt éven keresztül az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének elnökeként, és ezzel párhuzamosan négy évig a megyei tanács elnökeként meghatározó személyisége volt mind a magyar, mind a többségi közösségnek.

Továbbá kitűntetésben részesült Farkas Zoltán Balázs János közgazdász, a nagybányai magyarok kulturális és közösségi életének szervezőjeként kifejtett, közel 40 éves tevékenységéért, Ferkő Jenő, nagyváradi erdészmérnök, a szórványban élő magyar közösségek kiemelkedő támogatásáért, Gudor Kund Botond, a nagyenyedi Református Egyházmegye esperese, a Bod Péter Megyei Művelődési, Közoktatási és Műemlékvédő Alapítvány elnöke, számos könyv és tanulmány szerzője, illetve Hajdó Levente, az RMDSZ farkaslaki szervezetének elnöke, aki politikai éleslátásával, a közössége iránti elkötelezettségével és a fáradhatatlan tenni akarásával újjáépítette a szervezetet, és megerősítette a közösséget a településen.

A díjazottak között van Illyés István, nyugalmazott radiológus főorvos, aki tevékenysége során minden területen a Beszterce-Naszód megyei magyar közösség érdekeit szolgálta, felelősen és megfontoltan, Illyés Tóth Sándor, mezőcsávási vállalkozó, aki az elmúlt évtizedekben komoly elkötelezettséggel karolta fel a megye önkormányzati vonatkozású fejlesztési terveit, több civil szervezet létrejötténél bábáskodott, illetve ezek tevékenységét komoly anyagi támogatással karolta fel, Kerekes Sándor a kolozsvári külmonostori kerületi RMDSZ alapító tagja, Kolozs Megye Tanácsának volt alelnöke, a megye és a megyei szervezet fejlesztéséért, az itt elő magyar közösség érdekében kifejtett munkásságáért.

Az RMDSZ által létesített díjban részesült Khell Levente, Arad város kerületi RMDSZ elnöke, pedagógus, közösségépítésben és közösségszervezésben tett kimerítő erőfeszítéseiért, Márton Benjamin, a Temes megyei Kastély község alpolgármestere, közössége fejlődéséért tett fáradhatatlan munkájáért, Márton István, Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesületének igazgatója, a Csíkdánfalvi Nimród Vadászegyesület elnöke a Hargita megyei vidékfejlesztés terén tett erőfeszítésekért, Muresan Ildikó, Bálványosváralja polgármestere, a közösségépítésben kifejtett fáradhatatlan munkásságáért, Muzsnay Árpád, az Erdélyi Magyar Kultúráért Egyesület alelnöke, a Szatmár megyei tanács volt tagja, a magyar történelem és kultúra ápolásában kifejtett munkájáért, Novák Károly Eduárd paralimpiai bajnok, akinek köszönhetően az egész világban ismertté vált Székelyföld.

Az erdélyi magyar közösségért végzett kitartó és odaadó munkájáért részesült továbbá Ezüstfenyő Díjban Osváth Csaba Ákosfalva polgármestere, Schreiber István Ferenc nyugalmazott tanár, a szórványban élő magyarság kultúrájának és hagyományainak ápolásában kifejtett munkájáért, Szombatfalvi Török Ferenc, az erdélyi magyarság összefogására létesült Szórványtengely mozgalom társalapítója, Varga András, Szilágycseh városának ismételten megválasztott polgármestere és a helyi RMDSZ elnöke, Villand Ernő, az RMDSZ Történelmi Máramaros Területi Szervezetének alapító tagja, volt elnöke, jelenleg politikai alelnöke és Vitályos Barna, Hegyközcsatár polgármestere.

Post mortem Ezüstfenyő Díjban részesült Lőrincz Zsigmond Kovászna város volt polgármestere, az RMDSZ Orbaiszéki Szervezetének volt elnöke.

kapcsolódó

Hírlevél