Antal István János: Románia túl sok pénzt költ az EEB-perek kifizetésére – ezt a keretet fordítsa inkább a börtönkörülmények javítására

Antal István János: Románia túl sok pénzt költ az EEB-perek kifizetésére – ezt a keretet fordítsa inkább a börtönkörülmények javítására

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EEB) minden évben megbünteti Romániát az embertelen börtönkörülmények miatt. Ezért, Románia kénytelen minden évben külön összegeket elkülöníteni az éves költségvetéséből, hogy ezeket a büntetéseket fedezni tudja.  Meggyőződésem, hogy hatékonyabban tudnánk eljárni, ha ezeket az összegeket nem a perekre fordítanánk, hanem a börtönök körülményeinek javítására” – mutatott rá Antal István János, az RMDSZ Kontanca megyei parlamenti képviselője, a petíciós ügyeket és visszaéléseket vizsgáló szakbizottság tagja április 11-i politikai nyilatkozatában, azt követően, hogy az elmúlt időszakban látogatást tett a sloboziai fegyházban.

„Romániának fel kell zárkóznia a nemzetközi intézmények által előírtakhoz, illetve az általa aláírt egyezményekben foglaltakhoz, annak érdekében, hogy ezt a visszás helyzetet rendezni tudja. Elterjedt gyakorlat a visszaeső bűnözők esetében, hogy szabadlábra helyezésüket követően szándékosan újabb bűntetteteket követnek el azzal a céllal, hogy más-más börtönökbe kerülve kártérítést követelhessenek a nem megfelelő körülmények miatt” – fogalmazott Antal István János képviselő, majd hozzátette: Románia 1994-ben ratifikálta az Emberi Jogok Európai Egyezményét, az elmúlt évben pedig a kormány egy memorandumot fogadott el, amely egy két éves cselekvési tervet hagy jóvá a fogva tartási körülmények javítására, azonban Románia mind a mai napig nem tesz eleget a fent említett dokumentumban vállaltaknak.

„Politikai akaratra van szükség a helyzet mielőbbi orvoslására. Az RMDSZ parlamenti csoportja törvénymódosító-javaslatokat fogalmazott meg a börtönbüntetések letöltését szabályzó törvénytervezethez, amelyekben szorgalmazzuk az Európai Emberjogi Bíróság  által megfogalmazottak betartását” – nyomatékosított az RMDSZ-es képviselő.

Mint ismeretes, a szenátus jogi bizottsága márciusban tárgyalta a kormány által előterjesztett jogszabály-tervezetet, amelyhez az RMDSZ parlamenti csoportja módosító indítványokat fogalmazott meg, az Európai Emberjogi Bíróság  által megfogalmazottak betartását szorgalmazta. Az RMDSZ által benyújtott számos módosító javaslat közül egyet fogadott el a szakbizottság, amelyben azt kérték, emeljék meg minimum 4 négyzetméterre a cellában kijelölt mozgásteret, hiszen az Emberi Jogok Európai Bírósága által meghatározott norma fogvatartottanként minimum 4 négyzetméter. A képviselőházi szakbizottsági munkálatok alatt az RMDSZ újból iktatta módosító-javaslatait, a tervezetről döntőházként a Parlament alsóháza szavaz.

kapcsolódó

Hírlevél