Antal Géza: a közigazgatásban dolgozók bérének növelése önkormányzati vezetőink munkáját segíti

Antal Géza: a közigazgatásban dolgozók bérének növelése önkormányzati vezetőink munkáját segíti

Egyéves önkormányzati munkáról, nagyobb megvalósításokról, jövőbeli tervekről tartott ma közös sajtótájékoztatót Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere, Vákár István, Kolozs Megye Tanácsának alelnöke és Antal Géza, az RMDSZ Kolozs Megyei Szervezetének ügyvezető elnöke.

Oláh Emese a háromnyelvű helységnévtáblák kihelyezésének folyamatáról elmondta: „azért került ki egyelőre csak a Nagyvárad felőli bejárathoz a tábla, mert csak ez az a terület, amely az önkormányzat tulajdonában van, a többi táblára még várjuk az építkezési engedélyeket.”

A RMDSZ kolozsvári tanácsosi frakciója számára továbbá fontos megvalósítást jelent a tavaly beindított magyar tagozat a Vrăjitorul din Oz bölcsődében, illetve további két bölcsődében indítanak magyar tagozatot a Monostori és Dónát negyedben. „Az önkormányzat megpróbál lépést tartani az új kommunikációs és technológiai vívmányokkal, így beindítottuk a My Cluj nevű applikációt, amely segítségével a polgárok elküldhetik panaszaikat a városházára. Folyamatban van a kereskedelmi engedélyek online kibocsátására vonatkozó projekt, továbbá tervben van egy olyan alkalmazás fejlesztése, amely segítségével a szabad parkolóhelyeket lehet követni a város különböző részeiben” – részletezte Oláh Emese.

Vákár István Kolozs Megye Tanácsa projekteiről, megvalósításairól és terveiről úgy vélekedett: „egyik legnagyobb projektünk jelenleg a Kolozs és Szilágy megye között kialakított vízhálózat, amely által Szilágy megyébe bevezetik a gyalui vizet, ez fontos a községek, a települések számára.”

A leadott pályázatokra kiosztott összegekre büszke a Szövetség megyei tanácsosi frakciója, hiszen több magyar pályázatnak is jelentős pénzösszeget osztottak ki, kiemelt támogatásban részesült a Kolozsvári Magyar Napok. „Ahogyan azt a kampányban is ígértük, azért dolgozunk, hogy javuljon a vidéki emberek életminősége. Számos magyarlakta önkormányzatot támogattunk, ahol célzottan olyan beruházásokat jelöltünk meg, amelyek segítik az ott lakók életét. A kórházak és a reptér fejlesztése, valamint az ipari parkok bővítése is az életminőség javítását szolgálják, éppen ezért ezek a projektek kiemelt hangsúlyt kapnak a munkánk során” – hangzott el Vákár István beszámolójában.

A tegnap elfogadott törvény értelmében növekedni fognak a közigazgatásban dolgozók fizetései. Ez a béremelés fontos számunkra, mert a versenyképes bér hozzájárulhat ahhoz, hogy felkészült szakemberek vállaljanak munkát az önkormányzatokba. Ennek következtében a polgármesterek, alpolgármesterek is hatékonyabban tudják majd munkájukat végezni” – számolt be Antal Géza, az RMDSZ Kolozs Megyei Szervezetének ügyvezető elnöke

Mint rámutatott, több településen sikerült óvodákat, iskolákat felújítani, illetve játszótereket, focipályákat építeni: „a harasztosi helyzet is kiemelkedő jelentőségű, hiszen 2 napja RMDSZ-es megbízott polgármester vezeti a községet. A Szamosújvári Magyar Tannyelvű Líceum beindítását is nagy sikerként könyveljük el, akárcsak azt, hogy Aranyosgyéresen közel 100 év után sikerült ismét magyar személyt bejuttatni a város vezetésébe, és ez által lehetőség nyílik a magyar nyelvű házasságkötésre is.”

 

kapcsolódó

Hírlevél