A moldvai magyar oktatás a magyarországi politikai játszmák áldozatává vált Fotó: fotó: www.kronika.ro

A moldvai magyar oktatás a magyarországi politikai játszmák áldozatává vált

- A moldvai csángó magyar oktatás a magyarországi politikai játszmák áldozatává vált, és ennek eredményeként a romániai magyarság számára egy rendkívül érzékeny és fontos terület, az anyanyelvű oktatás szenved kárt – jelentette ki Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatásért felelős főtitkár-helyettese pénteken, az Erdélyi Magyar Televízió (ETV) “Többszemközt” című vitaműsorában.

Az oktatási szakértő szerint a magyar kormány döntése nyomán várhatóan le kell majd mondani vendégtanári programokról és több, a csángóföldi magyar oktatást célzó fejlesztésről is.  

Mint ismeretes, a hét elején testületileg lemondott a Moldvai Magyar Oktatási Programot működtető Moldvai Csángómagyarok Szövetségének (MCSMSZ) vezetősége azt követően, hogy a magyarországi költségvetésből nyújtott támogatás rendszerének tervezett átszervezése miatt a csángószervezet működése ellehetetlenült. Az RMDSZ közleményben fejezte ki elégedetlenségét, a magyar oktatásra nézve súlyos csapásnak nevezve a magyar kormány döntését, melynek értelmében megvonják a Csángómagyarok Szövetségétől a moldvai magyar nyelvű oktatás koordinálását és vezetését.

Magyari Tivadar szerint egyértelműen politikai döntésről van szó, ami egyébként nem is egyedi eset. - A magyarországi támogatási rendszerből származó összegek minden ponton késnek, a csángó oktatás nem az egyedüli, hiszen az állami egyetemek magyar háttérintézményei is teljesen kifogytak a magyarországi támogatásból. Nyilván, jó lenne, ha nem kellene magyarországi támogatásokért folyamodni, de mihelyt ezt megkaptuk, és ezek segítségével mertünk kialakítani egy rendszert, most ezekről a rendszerekről le kell mondjunk. Le kell mondjunk vendégtanári programokról, és ki tudja mikről, milyen fejlesztésekről kell még lemondanunk a Csángóföldön. A lényeg, hogy valahogy úgy kellene megoldani ezeket a kérdéseket, hogy azokban a kis falusi iskolákban ne legyen emiatt fennakadás – mondta az oktatáspolitikai szakértő.

Magyari Tivadar bírálta Tőkés László európai parlamenti képviselőt is amiatt, hogy az Európai Parlamentben tett felsőoktatással kapcsolatos jelentésében egyáltalán nem tesz említést a kisebbségi oktatási jogokról. Mint mondta, Tőkés László és kollégái hosszú éveken keresztül „egyetem-sirató” retorikát folytattak, és azzal érveltek, meg kell győzni Európát arról, hogy elsorvasztott és rosszul működik a magyar oktatás, ezzel szemben a szóban forgó jelentésből teljességgel kihagyták a kisebbségi oktatás kérdését. „Mindig vitatkoztunk, hogy kell vigyázni, meddig megyünk el a panaszkodásban: ne menjünk el addig a pontig, amikor már ellenreklámot csinálunk a már létező magyar oktatásnak, és meg kell tagadjuk az eddigi eredményeinket, amiért sokat dolgoztunk mi, egyetemi oktatók is, amiről Tőkés László lehet, hogy kevesebbet tud. És most meglepett, hogy egy általa benyújtott jelentésben nem szerepel a kisebbségi oktatás kérdése. Pedig, ha neki volna igaza, akkor hatékony lobbinak kellene lennie ezügyben – mutatott rá Magyari Tivadar. - A minap európai jelentéstevők érkeztek Kolozsvárra, és ezek a jelentéstevők, akiktől annyi szolidaritást várunk, azt feszegették a leginkább, hogy vajon nem vagyunk-e túlságosan szétválva a románoktól? Nem túl nagy szegregáció ez? Nos, kérdem én, hol van az a nagyon hatékony, egyetem-sirató, olykor a megvalósításainkat is letagadó lobbinak a hatékonysága, amit ígértek, ha ennyire tájékozatlanok az uniós politikusok a magyar oktatás kérdésében – összegzett Magyari Tivadar az ETV-ben.

kapcsolódó

Hírlevél