A kisebbségek védelme része az EPP választási programjának (AUDIÓ)

A kisebbségek védelme része az EPP választási programjának (AUDIÓ)

Az RMDSZ javaslatára európai kisebbségi keretszabályozás megalkotását kéri az Európai Néppárt választási programja. Az európai jobbközép alakulatokat tömörítő Néppárt a március 6–7 között Dublinban tartott kongresszusán fogadta el választási programját, dönt az Európai Bizottság néppárti elnökjelöltjének személyéről és megerősíti tisztségében Joseph Daul pártelnököt. Az RMDSZ küldöttségét Borbély László politikai alelnök vezeti, tagjai az RMDSZ EP-képviselőjelöltjei: Winkler Gyula és Sógor Csaba európai parlamenti képviselői, Vincze Loránt külügyi titkár, Hegedüs Csilla a Nőszervezet jelöltje és Kurkó Cecília, a szövetségi elnök külügyi tanácsosa. Jelen van ugyanakkor a Romániai Magyar Kereszténydemokrata Mozgalom háromtagú küldöttsége Kelemen Kálmán elnök vezetésével.

A választási programban foglaltak értelmében: a nemzeti kisebbségeknek jogi szabályozásra van szükségük annak érdekében, hogy megőrizzék és megvédjék nyelvüket, kultúrájukat és önazonosságukat. Az Európai Uniónak keretszabályozást kellene kidolgoznia a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek és közösségek védelme érdekében. A dokumentum utal arra, hogy az egyes országokban fellelhető kedvező kisebbségvédelmi gyakorlatot a többi tagállamban is hasznosítani kellene a kisebbségi közösségek jogbiztonságának növelése és új jogok érvényesítése érdekében.

 

A programalkotás több mint egy évvel ezelőtt kezdődött az Európai Néppártban. A kisebbségekre vonatkozó javaslat előzménye az Európai Néppárt 2009-es bonni kongresszusi határozata és a 2012-ben elfogadott EPP program volt, amely kisebbségi fejezetet is tartalmaz. A választási programmal teljessé vált az Európai Néppárt elkötelezettsége a kisebbségvédelem területén. A választási programhoz a módosító javaslatot a programalkotó munkacsoport ülésén a kezdeményező RMDSZ a FIDESZ-el, az MKP-val és a német CDU-val közösen nyújtotta be és a jelenlévők egyhangúan fogadták el.

 

A javaslatok beiktatásával az Európai Néppárt támogatja RMDSZ európai politikáit és méltányolja a magyar közösség érdekeinek teljesítése iránti elkötelezettségét és brüsszeli képviseletének eredményeit. Az RMDSZ az európai értékek mentén kéri az erdélyi magyarok támogatását az erős brüsszeli képviselet megőrzésére - fogalmazott a szavazást követően Borbély László politikai alelnök.

 

A kongresszus csütörtöki nyitóülésén az Európai Néppárt elfogadta a választási programot és megerősítette tisztségében Joseph Daul pártelnököt. A kongresszus ma dönt az EPP Európai Bizottsági elnökjelöltjéről.

 

Winkler Gyula nyilatkozata az Európai Néppárt Kongresszusáról hang formájában elérhető és letölthető itt

kapcsolódó

Hírlevél