A keresztény értékrend szerint dolgozunk Brüsszelben Fotó: Fotó: Bethlendi Tamás

A keresztény értékrend szerint dolgozunk Brüsszelben

Hétéves európai parlamenti tevékenységem során mindig kiálltam az erdélyi magyar társadalom alapvető értékei mellett, így a keresztény értékrend mellett is – hangsúlyozta Winkler Gyula csütörtökön, Vajdahunyadon, ahol Zsargó János Hunyad megyei református esperessel találkozott.

"Amikor több mint egy évtizeddel ezelőtt folyt az alkotmányozási vita az Európai Unióban, még meg voltam győződve, hogy az uniós alapdokumentumban lesz hivatkozás a keresztény gyökerekre. Csalódás volt számomra, hogy a Lisszaboni Szerződésbe torkolló alkotmányozási kísérlet nem tett hivatkozást végül a keresztény értékekre, többek között épp a tengerentúlról importált, félreértelmezett politikai korrektség jegyében. Régóta figyelem, hogy ez a rossz értelmezés milyen torz dolgokat is szül, például hogy ne húsvéti vagy karácsonyi ünnepeket, hanem csak boldog ünnepet kívánjunk, mert másokat sérthet a mi keresztény hagyományunk. Tisztelettel vagyok a más értékrend szerint élők iránt, ugyanakkor elvárom, hogy ők is ugyanúgy tisztelettel legyenek és tudják elfogadni, hogy én húsvétról és karácsonyról beszélek, amikor mi, keresztények azt ünnepeljük. Képmutatásnak találom ezt a politikai korrektséget és épp az ilyen erőltetett helyzetek miatt fennáll a veszélye annak, hogy hamis ellentétek mentén állnak fel a táborok" – fogalmazott Winkler Gyula, aki elmondta, Sógor Csaba képviselőtársával az elmúlt évek során többször volt olyan helyzetben, amikor választaniuk kellett, de mindig azt tartották szem előtt, hogy az erdélyi magyar társadalom döntő többsége a keresztény értékrend szerint él, ebben hisz.

 

"Ezek a mi gyökereink, amelyek meghatározzák döntéseinket a legkülönbözőbb élethelyzetben. Nyugaton vagy  a tengerentúlon egyre kevésbé értik, hogy egyházaink mennyire fontos szerepet töltenek be közösségünk életében, különösen igaz ez itt, a dél-erdélyi szórványban. Olyan érték ez, amelyet tiszteletben kell tartani Európában is” – hangsúlyozta Winkler Gyula, aki aktuálpolitikai kérdésekről és a május 25-ei európai parlamenti választásokról egyeztetett a Hunyad megyei református esperessel.

 

Az RMDSZ EP-képviselője pénteken Fehér megyében, Miriszlón és Marosdécsén folytatja kampánykörútját. 

kapcsolódó

Hírlevél