A grúz parlament képviselőivel találkozott Fejér László Ödön

A grúz parlament képviselőivel találkozott Fejér László Ödön

Fejér László Ödön szenátor a Grúz-Román Parlamenti Baráti Társaság alelnökeként fogadta szerdán Grúzia küldöttségét, amelyet a grúz parlament elnöke, Irakli Kobakhidze vezetett. A szerdai parlamenti találkozó központi témája a két ország közötti gazdasági kapcsolat erősítése volt.

„Az egyeztetésen egyetértettünk abban, hogy a két állam közötti gazdasági kapcsolatokat erősíteni kell. Ebben fontos szerepe van a tematikus találkozóknak, illetve a turizmus adta lehetőségeknek is. Megállapodtunk abban, hogy az elkövetkezőkben több gazdasági témájú kétoldali egyeztetést szervezünk. Bízunk abban, hogy jövőre mindkét országban megvalósul egy-egy ilyen látogatás, hiszen az ezeken kötött ismerettségek előremozdíthatják Grúzia és Románia gazdasági kapcsolatait, energetikai és más téren is jó lehetőségek mutatkoznak az együttműködés építésére. Egy másik, hasonlóan ígéretes terület a turizmus, hiszen ez az ágazat közelebb hozza egymáshoz a két országot, elősegíti, hogy a két állam kölcsönösen megismerje a másikban rejlő lehetőségeket. A találkozón felmerült a két ország közötti közvetlen repülőjárat beindításának, illetve a fekete-tengeri hajójáratok működtetésének szükségessége” – fogalmazott Fejér László Ödön, az RMDSZ felsőházi politikusa.

A találkozón elhangzott továbbá, a két ország közötti parlamenti együttműködésen túl, EU-s tagállamként Románia fontosnak tartja az Európai Unió és Grúzia közötti kapcsolatok erősítését is, illetve az is hogy Románia erős Grúziában érdekelt, amely képes megőrizni szerepét a fekete-tengeri térség stabilitásának megőrzésében – összegezte Fejér László Ödön.

A Szövetség Kovászna megyei szenátora fontosnak tartotta, hogy a grúz parlament képviselői mindhárom történelmi országrészt megismerjék, ezért arra invitálta őket, legközelebbi látogatásuk alkalmával Erdélybe is jöjjenek el. 

kapcsolódó

Hírlevél