A fiatalok munkavállalását segítené elő a Magyar Ifjúsági Értekezlet

A fiatalok munkavállalását segítené elő a Magyar Ifjúsági Értekezlet

Bukarestbe látogatott március 21-én a Magyar Ifjúsági Értekezlet delegációs csapata – az RMDSZ szenátusi és képviselőházi frakciógyűlésein vettek részt.

A látogatás célja az ifjúsági törvény módosítási javaslatainak bemutatása, illetve a szenátorok és képviselők támogatásának kérése volt. Antal Lóránt, a MIÉRT elnöke elmondta, hogy az Ifjúsági- és Sportminisztérium több konzultációt is szervezett, a két fő találkozó mellett nyolc különböző helyszínen zajlottak egyeztetések az ország nyolc fejlesztési régiójában.

A találkozókon a MIÉRT több módosítási javaslatot is kezdeményezett, amelyek szociális és gazdasági témák köré rendeződnek. Ambrus Zsombor, a HÁRIT alelnöke és Frunda Csenge MIET alelnök a MIÉRT által kezdeményezett két fő javaslatot emelték ki, emellett Borzási Sarolta, a KIFOR alelnöke hangsúlyozta a civil szervezetek ifjúsági összetételének fontosságát.

Az első kiemelt javaslat a törvény 17. szakaszára vonatkozik, amely a fiatal, tapasztalat nélküli munkavállalók elhelyezkedési lehetőségeit javítaná a munkaerőpiacon. Ennek értelmében azok a munkáltatók, akik munkatapasztalattal nem rendelkező fiatalokat alkalmaznak, adócsökkentésben részesülnének. A másik ilyen módosítási javaslat a 23. szakaszra vonatkozik, amely a megkülönböztetés-mentes politikáról szóló cikkelyt egészítené ki, hogy a beilleszkedés hiányának kitett fiatalok több kategóriájára legyen tekintettel.

Geréd Imre, az RMDSZ ifjúsági ügyekért felelős ügyvezető alelnöke kiemelte, hogy a frakcióbeli látogatás egy aktív együttműködési folyamat állomása. Közel egy éve a RMDSZ-ben is gyakorlati nyitás történt az ifjúság fele az RMDSZ ifjúsági főosztályának létrehozásával, és az egy éve újjáalakuló Magyar Ifjúsági Értekezet szakmai kabinetjein keresztül gyakorlati lépéseket tettek a legfontosabb ifjúságot érintő kérdések előremozdításában. 

kapcsolódó

Hírlevél