A Fenntartható Fejlődési Stratégia felújításának szükségességéről egyeztettek Temesváron

A Fenntartható Fejlődési Stratégia felújításának szükségességéről egyeztettek Temesváron

A Kormány Főtitkársága keretében létrehozott Fenntartható Fejlődési Főosztály 2017. november 22-én regionális szemináriumot szervezett az Együtt a fenntartható fejlődésért témakörrel. Az eseményre a Nyugat-romániai fejlesztési régió központjában, Temesváron került sor. A szeminárium részét képezte azoknak a regionális találkozóknak, amelyeket a Fenntartható Fejlődési Főosztály a nyolc romániai régióban szervez.

A szeminárium munkálatait Borbély László államtanácsos vezette. Az államtanácsos felszólalásában kitért az Agenda 2030 fenntartható fejlődési keretrendszer globális szintű gyakorlatba ültetésére, valamint ennek érdekében tett lépésekre. „Valamennyi társadalmi réteg támogatása, illetve az Agenda 2030 gyakorlatba ültetéséhez szükséges, helyi szintű intézményes keret megteremtése nélkül nem érhetjük el azt a szintet, amely nélkülözhetetlen a fenntartható fejlődés, a szükséges változás megvalósításában. Ez irányban az Országos Fenntartható Fejlődési Stratégia felújítása csak az első lépés, hiszen ennek gyakorlatba ültetése a legfontosabb része az említett változásnak.  Románia számára nagyon fontos ez az időszak, mivel vállaltuk, hogy 2018-ban előterjesztjük az Országos Önkéntes Jelentést. 2019-ben Románia átveszi az Európai Unió soros elnökségét. 2019 nagyon fontos év lesz mind nemzetközi, mind az EU szintjén, mivel akkor fejeződik be az Agenda 2030 gyakorlatba ültetéséről szóló jelentése az Európai Uniónak”− hangsúlyozta Borbély László államtanácsos.

Az Együtt a tartós fejlődésért a főosztály azon tervei közé tartozik, amelynek célja tárgyalóasztalhoz ültetni azokat a jelentős szereplőket, akik felkarolják a fenntartható fejlődést. A főosztály egyik célkitűzése az ország régiói között létező egyenlőtlenségek csökkentése, amely csakis Bukarest és a régiók közötti szoros kapcsolat révén valósítható meg. A temesvári szemináriumon prefektusok, megyei tanácsok elnökei, polgármesterek, a nyugati régió dekoncentrált intézményeinek igazgatói, valamint az akadémiai szféra és a civil szervezetek képviselői vettek részt. Mind egyetértettek a Fenntartható Fejlődési Stratégia felújításának szükségességével és megvitatták, hogyan járulhatnak hozzá a stratégia gyakorlatba ültetéséhez. Ugyanakkor elemeztek más, e területet érintő témákat is: a fenntartható mezőgazdaságra való nevelés, a helyi hatóságok szerepe a fenntartható fejlődésben, a Smart City fogalma, valamint a finanszírozási lehetőségeket és az interdiszciplináris összehangolást a tudomány különböző területein.

 

kapcsolódó

Hírlevél