Vincze Loránt a magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságában: Utunk nem ért véget, folytatjuk a harcot!

Vincze Loránt a magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságában: Utunk nem ért véget, folytatjuk a harcot!

A Minority SafePack európai polgári kezdeményezés sorsáról szóló tájékoztatás szerepelt a magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottsága mai budapesti ülésén, amelyen tájékoztatót tartott Vincze Loránt európai parlamenti képviselő, a FUEN elnöke. Beszédében elmondta, a kezdeményezés kapcsán kialakult európai szolidaritás olyan erőt jelent, amelyet a továbbiakban is használni kell. Véleménye szerint az Európai Bizottság döntése nemcsak politikai, hanem jogi szempontból is hibás, az abban felhozott érvek nem állnak meg a lábukon, ezért abszolút indokolt semmisségi eljárást indítani, ennek dokumentációját a következő hetekben állítják össze.

„Az RMDSZ és európai partnerei eltökéltek a folytatás mellett. Hamarosan az uniós intézmények napirendjére kerül a nemzeti régiós kezdeményezés is, amelynek sikeréért mindent meg kell tenni. Az, hogy már a második, kisebbségvédelmi témájú európai polgári kezdeményezés tud egymilliónál több aláírást felmutatni, határozottan üzeni, hogy Európa, az európai polgárok igénylik, hogy az Unió foglalkozzon ezzel a témával. Utunk nem ért véget, folytatjuk a harcot. A kisebbségvédelem sajátosan nem az a terület, ahol bárki is gyors és látványos sikereket ígért volna nekünk, de nincs alternatívája, ezt a munkát folytatnunk kell a jövőben is” – összegzett az európai parlamenti képviselő.

A nemzetpolitikáért felelős országgyűlési bizottság az ülés végén állásfoglalást fogadott el. Az egyhangúan elfogadott dokumentumban a bizottság mély megdöbbenését fejezte ki, hogy az Európai Bizottság elutasította a Minority SafePack kezdeményezést, annak ellenére, hogy a polgárok, az Európai Parlament, valamint számos nemzeti – köztük az Országgyűlés – és tartományi parlament is támogatta. A szakbizottság továbbra is kiáll a külhoni magyar közösségek, önazonosságuk védelme és jogbővítő erőfeszítéseik mellett. 

 

kapcsolódó

Hírlevél