Vasárnaptól határellenőrzés nélkül utazhatunk a repterekről – Románia csatlakozik a légi és tengeri schengeni övezethez

Vasárnaptól határellenőrzés nélkül utazhatunk a repterekről – Románia csatlakozik a légi és tengeri schengeni övezethez

Március 31-től kezdve megszűnnek a légi és tengeri határellenőrzések Romániában: ez azt jelenti, hogy az állampolgárok határ- és vámellenőrzés nélkül utazhatnak más schengeni övezethez tartozó tagállamba a romániai repülőterekről és a tengeri kikötőkből. Így nem szükséges már a határrendészeti ellenőrző pontokon az útiokmányokat felmutatni.

Ha az utazás egy olyan országba történik, amely nem tagja a légi és tengeri schengeni térségnek, például Anglia, Ciprus, Írország, Montenegró, Albánia és egyéb balkáni országok esetében a határellenőrzés szabályai változatlanok maradnak és az okmányokat a határrendészeti ellenőrző pontokon fel kell mutatni.

Az utazáshoz szükséges dokumentumok (személyazonossági igazolvány vagy útlevél) ezentúl is kötelezőek lesznek az utazáshoz, a határellenőrök véletlenszerű ellenőrzést végezhetnek a helyszínen.

A kiskorúak esetében, a felnőttekhez hasonlóan nekik sem kell határellenőrzésen átmenniük, hanem közvetlenül a beszállókapukhoz mehetnek, azonban az ország elhagyásakor ugyanazokra a dokumentumokra szükségük lesz, mint eddig.

Szükséges dokumentumok kiskorúak esetén:

  1. Abban az esetben, ha a kiskorú egyik szülő vagy egy harmadik fél kíséretében utazik, akkor szükséges lesz ezentúl is:
  • érvényes úti okmány – útlevél vagy személyazonossági igazolvány
  • a másik fél beleegyezése szülővel való utazás esetén
  • mindkét szülő beleegyezése akkor, ha a kiskorú nem a szülők kíséretében hagyja el az országot
  • csak az úti okmány szükséges, bármilyen beleegyezés nélkül, ha az illető kiskorú a lakhelyére utazik haza.
  • tanulmányok, orvosi kezelés és versenyeken való részvétel esetén elégséges egyik szülő beleegyezése, ha igazolni tudja az utazás célját
  1. Abban az esetben, ha a kiskorú elmúlt 16 éves és kísérő nélkül utazik, akkor a következőkre van szüksége:
  • érvényes úti okmány - útlevél vagy személyazonossági igazolvány
  • mindkét szülő beleegyezése
  • csak az úti okmány, ha az utazás a kiskorú lakhelyére történik

A kiskorúakat kísérő személyeknek - a szülőkön vagy törvényes képviselőkön kívül - már nem kell fizikai formában bemutatniuk az erkölcsi bizonyítványt (certificat de cazier judiciar), azt a határőrség elektronikusan ellenőrzi.

 

Hírlevél