Újra együtt a mi olimpiánkon! Fotó: Jakab Lóri

Újra együtt a mi olimpiánkon!

Elstartolt a hatodik Erdélyi Magyar Középiskolások Sportolimpiája, amelyen szeptember 20–24. között 29 erdélyi középiskola 800 diákja mérkőzik meg összesen 10 sportágban, 33 versenyszámban. Az RMDSZ, a Communitas Alapítvány, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem, az Erdélyi Ifjúsági Sportegyesület és a Testnevelő Tanárok Országos Tanácskozása által szervezett rendezvény nyitóünnepségén jelen volt Novák Eduárd sportminiszter, romániai magyar paralimpiai, világ- és Európa-bajnok kerékpározó.

Idén sportminiszterként indítom útjára a hatodik Erdélyi Középiskolás Sportolimpiát, és továbbra is vállalom a 2017-ben sportolóként elfogadott fővédnökséget, mert hiszek ebben a rendezvényben! Hiszek az erejében, abban, ha ennyi fiatalt megmozgat, ha ennyi fiatalnak ad lehetőséget a sportolásra, ha ennyi fiatalt hoz össze és ennyi fiatalnak mutatja meg a versenyek erejét, akkor van jövője, akkor megéri csinálni. Én pedig minden erőmmel azon leszek, hogy támogassam a rendezvényt” – nyilatkozta Novák Eduárd sportminiszter, a Sportolimpia fővédnöke.

Takács Csaba, a Communitas Alapítvány elnöke a rendezvényre küldött üzenetében (teljes terjedelmében itt olvasható)visszaemlékezett arra, hogy közel egy évtizeden át sportolókat, sportrendezvényeket, magyar iskolák Erdély Kupáját támogatták. „Egy kuratóriumi ülésen mertünk dönteni. A pozitív tapasztalatokra támaszkodva az RMDSZ elnökével, Kelemen Hunorral egyeztetve 2015-ben a magyar iskolák diákjainak sportolimpiát hirdettünk. A „mertünk” szót használom, ami nem is a rendezvény precedens nélküliségére utal, inkább arra vonatkozik, hogy ezt a rendezvényt olimpia rangra emeltük. Az olimpia, mint üzenet, tartalom, a legigényesebb formája egy sportrendezvénynek. Jól döntöttünk. Közhelyek nélkül, valóban elmondhatjuk azt, hogy a mi olimpiánkon a győzteseknek járó dicsőség mellett, minden sportolónak az ezen való részvétel már egy siker” – üzente Takács Csaba.

Grabán Zsolt, az Erdélyi Magyar Középiskolások Sportolimpiájának főszervezője köszöntőbeszédében elmondta, örül, hogy két év kényszerszünet után ismét együtt ünnepelhetik a sportot. „A számok is bizonyítják, hogy ez egy sikeres rendezvény. 2015-ben, amikor útjára indítottuk az első Sportolimpiát, 5 sportággal, 19 versenyszámmal indultunk, ma, a hatodik kiadás viszont ennek duplája, a diákok 10 sportágban, 33 versenyszámban mérik össze tudásukat. A számokon túl a Sportolimpia ereje viszont a közösségépítésben rejlik, a kapcsolatteremtésben. Erre a legjobb példa az, hogy idén már több olyan önkéntesünk van, aki az előző években olimpikonként vett részt.

A mérkőzések a BBTE Iuliu Hațieganu Sportparkban fognak zajlani. A futball, kézilabda, kosárlabda, röplabda, úszás, asztalitenisz, strandröplabda és atlétika mellett idén a női labdarúgás, lábtenisz és a streetball versenyszámokban is megmérkőzhetnek a diákok.

A rendezvény részletes programja a sportolimpia.ro oldalon lesz elérhető.

 

 

 

IMG_9246

 

 

kapcsolódó

Hírlevél