Újabb szociális szolgáltatásokkal segítjük az időseket – 80 millió eurós pályázati lehetőség szociális szolgáltatás-csomag kialakítására

Újabb szociális szolgáltatásokkal segítjük az időseket – 80 millió eurós pályázati lehetőség szociális szolgáltatás-csomag kialakítására

„Romániában először hozunk létre uniós alapokból olyan szociális szolgáltatás-csomagot, amely a 65 év feletti, egyedül élő, otthoni gondozásra szoruló időseknek nyújt segítséget a mindennapokban. Azon dolgozunk, hogy az idősek is jó életkörülmények között éljenek, megkapják a megfelelő szociális és egészségügyi ellátást” – nyilatkozta Hegedüs Csilla RMDSZ-es államtitkár.

A Társadalmi Beilleszkedés Programon keresztül meghirdetett, 80 millió eurós összegű kiírásra az akkreditált állami és magán szociális szolgáltatók pályázhatnak partnerségben a helyi hatóságokkal. A pályázat keretében olyan szolgáltatásokat lehet finanszírozni, mint új szociális lakások építése, egyéni szociális lakások rehabilitációja, napköziotthonok korszerűsítése, felújítása. Emellett otthoni ápolási szolgáltatások nyújtását is finanszírozzuk, mint például: segítség a személyi higiénia ápolásában, mozgásképtelen idősek öltöztetése, etetése, mobilizálása, ételkészítés, bevásárlás, takarítás és mosás, otthonon kívüli mozgás elősegítése és kísérése, adminisztrációs feladatok ellátása, vagyonkezelés, de szociális szolgáltatások nyújtása is.

Ezeket kiegészítő szolgáltatásokkal is lehet bővíteni, többek között orvosi ellátással, munkaterápiával, pszichoterápiával, pszichopedagógiával, szociális, jogi és információs tanácsadással. A nappali központokban gyógyulást elősegítő szolgáltatásokat, személyes gondoskodást nyújthatnak, kiegészítve terápiás és foglalkozási tevékenységekkel, valamint pszichológiai tanácsadással, segélyhívó telefonvonallal, de adminisztratív tevékenység és vagyonkezelés támogatására is lesz lehetőség.

A pályázati útmutatóval kapcsolatos módosításokat május 26-ig lehet benyújtani consultare.poids@mfe.gov.ro email címre. A kiírásra előreláthatóan június 11. és augusztus 10. között lehet majd benyújtani a pályázatokat a MySMIS2021 / SMIS2021+ felületen keresztül.

A pályázati útmutató és további részletek elérhetőek a minisztérium oldalán.

kapcsolódó

Hírlevél