Újabb helyszínekkel egészült ki a 12 turisztikai-kulturális útvonal

Újabb helyszínekkel egészült ki a 12 turisztikai-kulturális útvonal

Újabb helyszínek és műemlékek kerültek be az Országos Helyreállítási Tervből (PNRR) finanszírozott 12 turisztikai-kulturális útvonalra. Mivel az első felhívás során bizonyos útvonalakra nem nyújtottak be elegendő pályázatot, ezért az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma egy második felhívást is közzétett.

A második felhívásra beérkezett pályázatoknak köszönhetően a kastélyok útjára újabb 5 kastély került fel (pl. bodolai Béldy-kastély, az erdőszentgyörgyi Rhédey-kastély, a mezőzáhi Ugron-kastély), a bojárházak útjára 1, az erődtemplomok útjára 5 (pl. sajóudvarhelyi református templom, magyarigeni református templom, kelneki erődtemplom, vízaknai református templom), a fatemplomok útjára 2, a moldvai kolostorok útjára 9, a Szent László útra 2 műemlék került fel (sepsikilyéni unitárius templom, gelencei Szent Imre-templom), a római erődítmények útja 7, a várak útja 7 helyszínnel egészült ki (pl. kolozsvári Fellegvár, besztercei vár), a hagyományos gasztronómia útjára újabb 2 út került fel és a hagyományos építészettel rendelkező falvak útján újabb 4 desztináció népszerűsítését támogatjuk. A minisztérium célja, hogy a beruházásra elkülönített összes forrást felhasználja.

Mivel az első felhívás során bizonyos útvonalakra nem nyújtottak be elegendő pályázatot, ezért egy második felhívást is közzétettünk, az erre érkező pályázatokat bíráltuk most el. Ez egy vissza nem térő alkalom arra, hogy műemlékeink megújuljanak, hogy végre világszínvonalúvá tegyük a romániai turizmust” - mondta Hegedüs Csilla államtitkár, a program koordinátora.

A PNRR turisztikai-kulturális komponense keretében 103 millió euró jut több, mint 300 helyszín népszerűsítésére és közel 225 épület felújítására. A 12 útvonalra felkerülő és a felújítandó épületek, helyszínek listáját az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma, a Vállalkozásügyi és Idegenforgalmi Minisztérium, Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztérium, valamint a Kulturális Minisztérium közös rendeletben hagyta jóvá.

Az Országos Helyreállítási Tervből megvalósuló Hívogató Románia. Az országjáró projekt célja javítani a turisztikai célpontok elérhetőségein, a turisztikai infrastruktúra minőségén, bővíteni a turisztikai kínálatot, a kulturális és a természeti örökség hasznosításával, a szolgáltatások, élmények minőségének növelésével.

Az épületek felújítását az Országos Befektetési Társaság (CNI) és a Kulturális Minisztérium koordinálja. A PNRR által finanszírozott beruházások befejezésének határideje 2026. június 30.

Részletek

 

kapcsolódó

Hírlevél