Újabb erdélyi műemlékek kerülnek felújításra

Újabb erdélyi műemlékek kerülnek felújításra

Az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának egyik kiemelt célja az épített örökség védelme, éppen ezért kezdeményezte az ország legnagyobb örökségvédő és hasznosító program, a Hívogató Románia. Az országjáró projekt elindítását. A program keretében összesen 256 műemlék újul meg országszerte. A harmadik, egyben legújabb kiírásra sikeresen pályázók április 25-től indíthatják a felújítási munkálatokat.

A harmadik felhívásban felújításra kerülő műemlékek között számos erdélyi vonatkozású is megtalálható, ilyenek például az élesdi Sólyomkő vára, a szilágynagyfalui Bánffy-kastély, a székelydályai református templom, a felsőbányai római katolikus templom, a temesvári Hunyadi-kastély, a gyalui római castrum és a Gyárfás-kúria Székelykeresztúron.

„Nagy öröm számomra, hogy a programnak köszönhetően ennyi értékes épület megmenekül. Bízom benne, hogy ezek az épületek a felújítás után a helyi közösségek anyagi hasznára is válnak, hiszen az a célunk, hogy minél több turistát csalogassunk ezekre a helyekre, így növelve a helyi közösség bevételeit és az új munkahelyek számát. Az 1000 éves királyi Sólyomkő vára, a Sturdza-kastély, a Gyárfás kúria, felsőbányai Nagyboldogasszony Templom mind olyan műemlékek, amelyeket országnak-világnak látnia kell, a Hívogató Románia. Az országjáró program keretében pedig nem csak itthon, de Európa szerte népszerűsítjük ezeket az értékeket.” - nyilatkozta Hegedüs Csilla, RMDSZ-es államtitkár.

kapcsolódó

Hírlevél