Szeptemberben ismét Hunyad Megyei Magyar Napok

Szeptemberben ismét Hunyad Megyei Magyar Napok

Idén 13. alkalommal ünnepel a dél-erdélyi szórványmagyarság a Hunyad Megyei Magyar Napokon. A szeptember 15-25. között sorra kerülő rendezvénysorozat ebben az évben 9 településen zajlik, kiemelt helyszíne Marosillye, ugyanis a szervezők csatlakoztak a 400 éves Bethlen Gábor Kollégium jubileumi ünnepéhez.

Több mint negyven programponttal várják a 10 nap alatt az érdeklődőket a Hunyad Megyei Magyar Napokon, a hagyománynak megfelelően átadják a 2022-es évi Barcsay Ákos Hunyad megyei közéleti díjakat. Szeptember 17-én, szombat délután, Déván, a rendezvénysorozat hivatalos megnyitóján, részt vesz Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke. Természetesen a rendezvénysorozatra érkeznek fellépők Magyarországról, Székelyföldről, változatos kulturális-szabadidős programsort kínálva. Ez alkalommal Hunyadi János szobrot avatnak Vajdahunyadon, a Magyar Ház udvarán.

 „Egy rendezvényszervezőnek a munkáját talán legjobban egy cukrászéhoz tudnám hasonlítani: ahogy a cukrász is tudása legjavát ötvözi a legjobb alapanyagokkal, hogy vendégeit minél színesebb és ízletesebb süteményekkel szolgálja ki, úgy nekünk is az a célunk, hogy a Hunyad megyei magyarok minél változatosabb, minőségi programok között válogathassanak. A műsorokat úgy állítottuk össze, hogy minden korosztály, fiatalok is és idősebbek is megtalálhassák az igényeiknek és érdeklődésüknek megfelelő programot” – emelte ki Kocsis Attila, a Hunyad Megyei Magyar Napok főszervezője.

A nagyenyedi és Fehér megyei barátainkkal való összetartás jegyében idén a Hunyad Megyei Magyar Napok tematikája Bethlen Gábor erdélyi fejedelem köré épül. Kevesen tudják, hogy iskolaalapító Bethlen Gábor fejedelmünk szülőfaluja Marosillye volt, amely Hunyad megyében található, éppen ezért idén kiemelt helyszínként reneszánsznapot szervezünk a Veres bástyánál.  Ezt a tematikát azért is tartom fontosnak, mert a magyar napok szervezésében a testvérkapcsolatok mindig is jelentőségteljesek voltak. Ilyenkor együtt ünnepel a Hunyad Megyei magyarság az anyaországi és erdélyi testvérközösségeivel és most ez a sor kiegészül a Fehér megyei magyarsággal” – nyomatékosított Winkler Gyula EP-képviselő, az RMDSZ Hunyad megyei elnöke.  

Marosillye mellett Déván, Vajdahunyadon, Petrillán, Lupényban, Piskitelepen, Brádon, Lozsádon és Pusztakalán-Sztrigyszentgyörgyön szerveznek eseményeket a 13. Hunyad Megyei Magyar Napok keretében. A magyar és román közösséget családi és ifjúsági programokkal, szabadtéri rendezvényekkel, vásárokkal, gasztronómiai hagyományőrző programokkal, gyerekeknek szóló eseményekkel, sportrendezvényekkel, koncertekkel, kiállításokkal, író-olvasó találkozókkal várják a rendezvényre.

A Hunyad Megyei Magyar Napok rendezvénysorozat kiemelt támogatói a Communitas Alapítvány, Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT, Déva, Vajdahunyad, Petrozsény, Lupény és Piski önkormányzatai.

 

A teljes program elérhető itt.

kapcsolódó

Hírlevél