Szabadon használhatják a gyerekek az iskolák kültéri sportlétesítményeit

Szabadon használhatják a gyerekek az iskolák kültéri sportlétesítményeit

A szenátus plénuma elsőházként megszavazta azt a törvénytervezetet, amely lehetővé teszi az iskolákhoz tartozó szabadtéri sportpályák oktatási időn kívüli ingyenes használatát. „A jogszabálytervezet célja ösztönözni az egészséges életmódot azáltal, hogy megnyitjuk a sportpályák használatát a gyerekek számára” – mutatott rá Turos Lóránd, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője, Szatmár megyei szenátor.

A jogszabálytervezet értelmében a gyermekek szülői vagy felnőtt felügyelete alatt használhatják az iskolák szabadtéri sportlétesítményeit úgy, hogy be kell tartaniuk az oktatási intézmények által megállapított szabályzatot, és nem zavarhatják az ott zajló oktatási tevékenységet. „Románia a szabadidős sporttevékenységek terén az utolsók között helyezkedik el az Európai Unióban. Egy ilyen kezdeményezés egy aktívabb és egészségesebb életmódra ösztönözheti a lakosságot. Fontos megjegyezni azt, hogy a sportlétesítmények használata nem befolyásolhatja az iskolák oktatási programját” – mutatott rá Novák Csaba-Zoltán Maros megyei szenátor, a szenátus tanügyi bizottságának alelnöke.

A beltéri sportlétesítményeket az iskola belső szabályzata szerint ingyenesen vagy előre megszabott bér fejében használhatják a jogi és magánszemélyek. „Romániában nagyon sok gyermek túlsúlyban szenved a mozgásszegény életmód miatt. A sportpályák megnyitása egy elsődleges lépés a mindennapi sporttevékenységek gyakoriságának növelése érdekében”– összegezte Kovács Irén Szilágy megyei szenátor. A jogszabálytervezetről a végső döntést a képviselőház plénuma hozza meg és az államelnöki kihirdetést követően léphet hatályba.

 

kapcsolódó

Hírlevél