Sikerült! Az azonnali védelmet rögtön biztosíthatják az erőszakot elszenvedő áldozatoknak

Sikerült! Az azonnali védelmet rögtön biztosíthatják az erőszakot elszenvedő áldozatoknak

Egyszerűbbé és hatékonyabbá tettük a távoltartási végzés igénylésének procedúráját és annak kibocsátását. Eddig mindez csak családon belüli erőszak esetén volt alkalmazható, ezentúl az erőszak bármilyen formáját elszenvedő áldozat kérheti ennek kiállítását, függetlenül attól, hogy milyen kapcsolatban áll az elkövetővel. Nemcsak fizikai erőszak esetén kérhető a beavatkozás, hanem többszöri zaklató telefonhívás, online vagy szóbeli fenyegetés, ismételt zaklatás, illetve az áldozat otthonának megfigyelése vagy követése esetén is. Az erőszakos esetekben alkalmazandó intézkedések között szerepel az elkövető elektromos nyomkövetővel történő megfigyelése is.

Az RMDSZ zéró toleranciát hirdetett az erőszak bármilyen formája ellen. Ennek nincs helye sem a családunkban, sem munkahelyen, sem az utcán sétálva, sem pedig az online térben. Az elmúlt évben csak a családon belüli erőszakhoz kapcsolódó jelentett bűncselekmények száma közel 58 ezer volt, amelynek 62 százaléka testi bántalmazáshoz köthető és közel 12 ezer esetben távoltartási végzést rendeltek el a bíróságok. Ez csak a jéghegy csúcsa, emellett számos olyan bántalmazás történik, amelyet az áldozatok nem jelentenek a hatóságoknak. Az általunk megszavazott törvénnyel egy olyan eszközrendszert sikerült bevezetni, amely bármilyen erőszakos cselekedet esetén lehetőséget ad az azonnali védelemre és biztonságot nyújt az áldozatoknak.” – nyilatkozta Csép Éva- Andrea, Maros megyei parlamenti képviselő, az RMDSZ munkaügyi szakpolitikusa.

A képviselő elmondta: abban az esetben, ha egy újabb erőszakos cselekmény közvetlen veszélye áll fenn vagy a bántalmazott személynek azonnali biztonságra van szüksége, rögtön kérheti a hatóságoktól az ideiglenes távoltartási végzés kiállítását, amely 5 napig érvényes.

„Az ideiglenes távoltartási végzés azonnali biztonságot nyújt az áldozatnak. Ebben az időszakban több védelmi intézkedés rendelhető el: az agresszor ideiglenes kilakoltatása a közös otthonból, bármilyen kapcsolatfelvétel megtiltása, személyesen, telefonon és online térben is, valamint a cselekedet súlyosságának függvényében elrendelhető az elektromos nyomkövető viselése is, amely állandó megfigyelés alatt tartja az elkövetőt. Az áldozatok védelmét továbbra is szem előtt kell tartanunk, olyan intézkedésekkel kell segítenünk őket, amelyek valós védelmet nyújtanak ezekben a helyzetekben” – részletezte Csép Éva-Andrea.

A jogszabályról februárban szavazott a képviselőház, majd a Hivatalos Közlönyben is megjelent, így az illetékes hatóságok 6 hónap múlva alkalmazhatják az új rendelkezéseket.

kapcsolódó

Hírlevél