Románia rekordnagyságú, 31,5 milliárd euró összegű uniós támogatást hívhat le – aláírták a 2021-2027-es időszakra szóló partnerségi megállapodást

Románia rekordnagyságú, 31,5 milliárd euró összegű uniós támogatást hívhat le – aláírták a 2021-2027-es időszakra szóló partnerségi megállapodást

Az Európai Bizottság jóváhagyta a Románia által kidolgozott partnerségi megállapodást, melyet szerdán, ünnepi keretek közt, Gyulafehérváron írtak alá Elisa Ferreiraval, az Európai Bizottság kohézióért és reformokért felelős biztosával. Az európai kohéziós politikának köszönhetően Románia rekordnagyságú, 31,5 milliárd euró összegű uniós támogatást hívhat le. A 13,6 milliárd eurós nemzeti társfinanszírozással együtt, több mint 45 milliárd euró áll majd az ország rendelkezésre a gazdasági, társadalmi és területi kohéziót, illetve a zöld és digitális átmenetet szolgáló beruházási projektekre.

Óriási lehetőség ez Románia számára. Ezzel a támogatással végre talpra állhatunk a járvány és a háború okozta nehézségekből, sőt fejlődhetünk, kedvező élet- és munkakörülményeket biztosíthatunk. A partnerségi megállapodás elengedhetetlen ahhoz, hogy Románia uniós finanszírozásokhoz jusson. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy a lehető leghatékonyabban kezeljük a kiutalt összegeket. Természetesen szükséges az önkormányzatok és vállalkozók együttműködése is, hogy éljenek a pályázati lehetőségeinkkel. Csak rajtunk múlik, hogy tudunk-e jobb életkörülményeket teremteni közösségeinknek, jobb tanulási körülményeket gyermekeinknek, jól fizetett munkahelyeket a fiataloknak és méltó időskort a nyugdíjasoknak” - összegezte Hegedüs Csilla államtitkár.

A 31,5 milliárdos támogatásból az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma 8 országos és 8 regionális operatív program megvalósítását tűzte ki célul. Az országos operatív programok az egészségügy, az oktatás, közlekedés, társadalmi beilleszkedés, technikai segítségnyújtás, digitalizáció és intelligens fejlődés terén adnak majd fejlesztési lehetőségeket. A regionális operatív programokat a helyi önkormányzatok igényei és tanácsai alapján alakították ki.
A tervek szerint a pályázatok nagy részét a 2023-as év vége előtt kiírják, így biztosítva azt, hogy sikerül az uniós támogatást el is költeni.

A kiírásokat az európai uniós befektetések és projektek minisztériumának honlapján lehet követni.

kapcsolódó

Hírlevél