Rekordösszegű uniós támogatás az épített örökség védelmére és népszerűsítésére: várak, kastélyok, római katonai táborok felújítására írták alá a szerződéseket

Rekordösszegű uniós támogatás az épített örökség védelmére és népszerűsítésére: várak, kastélyok, római katonai táborok felújítására írták alá a szerződéseket

Az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma 122 millióból euróból valósítja meg a Hívogató Románia. Az országjáró projektet, melynek célja a hazai épített örökség népszerűsítése, felújítása. Az Országos Helyreállítási Tervből megvalósuló projekt 12 útvonalból áll, melyek közül három, a várak, kastélyok és római táborok útvonalának finanszírozási szerződéseit szerdán írták alá. 

Ez történelmi jelentőségű pillanat, hiszen Románia még sosem költött ennyi pénzt az épített örökség népszerűsítésére, ugyanakkor sosem újított fel ennyi műemléket egyszerre. Sokan panaszkodtak arra, hogy régi, értékes épületeink állapota napról napra romlik, de most ezen változtatunk. Egyrészt felújítjuk a régóta elhanyagolt épületeinket, másrészt 21. századi eszközökkel, virtuális valósággal, rövid filmekkel, vezetett sétákon keresztül megmutatjuk a nagyvilágnak, hogy mennyi szép, különleges turistalátványosság van nálunk. Bízom benne, hogy ezzel a projekttel bekapcsoljuk Romániát a nemzetközi kulturális turizmus vérkeringésébe” -összegezte Hegedüs Csilla államtitkár.

A kastélyok útján 19 ismert és kevésbé ismert kastély szerepel, ezek közül ötöt, a Kovászna megyei Kálnoky kastélyt, a Szilágy megyei Béldy-kastélyt, a Maros megyei Teleki-kastélyt, a Hunyad megyei Vajdahunyad várát részlegesen és a Hargita megyei Urmánczy-kastélyt fel is újítják összesen 22,3 millió euróból.

Az útvonalak részét képezi a várak útja is, melyen 25 impozáns és figyelemre méltó várat népszerűsítenek. 10,4 millió euró értékű beruházásból a torockószentgyörgyi várat, a nagyváradi vár és a segesvári vár egy részét, a várhelyi dák várat és a brassói fellegvárat újítják fel.

Az útvonalak közül az egyik legkülönlegesebb a római castrumok, vagy római katonai táborok útja, Romániában ugyanis számos római kori vár, katonai tábor és város romjai maradtak fent. Sajnos ezek egészen eddig nem kaptak kellő figyelmet, a Hívogató Romániának köszönhetően azonban 20 római castrumot népszerűsítenek, 12,73 millió euróból pedig ötöt fognak felújítani. Ezek között szerepel a mikházi római tábor is, mely minden évben helyszínt biztosít a mikházi Római fesztiválnak is. Ugyancsak felújítás előtt áll a várhelyi katonai tábor, sebesvári katonai tábor, kelementelki Arutela katonai tábor és a várhelyi Ulpia Traiana tábor.

A Hívogató Románia. Az országjáró projekt alkalmat biztosít a romániai turizmus gyökeres megváltoztatására, új munkahelyek létrehozására. A műemlékek felújítási munkálatai a tervek szerint 2026-ig tartanak majd.

kapcsolódó

Hírlevél