Rászoruló gyermekek számára nappali foglalkoztató központokat hozhatnak létre az önkormányzatok

Rászoruló gyermekek számára nappali foglalkoztató központokat hozhatnak létre az önkormányzatok

50 millió euróból 150 nappali foglalkoztató központ létrehozására vagy fejlesztésére pályázhatnak az önkormányzatok. A nehéz körülmények közt élő családokat támogató beruházások az Országos Helyreállítási Alapból (PNRR) valósulnak majd meg. Ezek energiahatékony épületek lesznek, és megnyitásuk után maximum nyolc hónapig ezek működését is fedezni lehet a projektből.  

Az RMDSZ kormányzati eszközökkel is támogat minden olyan erőfeszítést, amely a családok, a gyermekek jólétét biztosítja, ez a program is hiánypótló, hiszen hozzájárul ahhoz, hogy a gyermekek családban nevelkedjenek, hogy csökkenjen azoknak a kiskorúaknak a száma, akik a szülők nehézségei miatt állami gondozásba kerülnek.

Itt a gyermekek meleg ebédet kapnak, pedagógusok segítségével elvégezhetik a házi feladatokat és szükség esetén pszichológiai tanácsadásban is részesülhetnek. A pályázatok elbírálásában prioritást élveznek azok a veszélyeztetett kategóriába tartozó települések, amelyek a Világbank idei felmérésében szerepelnek.

Jelenleg 10 városból háromban nincsenek ilyen jellegű foglalkoztató központok, vidéki településeken pedig még ennél is kevesebb központ és szakember van.

A pályázatokat a Családügyi, Ifjúsági és Esélyegyenlőségi Minisztérium hirdette meg, a helyi önkormányzatoknak partnerei lehetnek a magán szociális szolgáltatók is.

A projekteket két hónapon át lehet benyújtani, 2023. január 9-ig, kizárólag elektronikus formában itt.

A pályázati útmutató elérhető itt.

 

 

kapcsolódó

Hírlevél