RMDSZ: újabb támogatások a családoknak

RMDSZ: újabb támogatások a családoknak

Újabb, az RMDSZ által korábban javasolt családtámogatási intézkedéseket jelentett be a családügyi minisztérium. A törvénycsomag többek között tartalmazza a gyermekpelenkák, tejpor áfájának 5 százalékra való csökkentését, ingyenes szűrővizsgálatok biztosítását a terhesség alatt, lakásvásárlási hitelek kamattámogatását a fiatal családoknak.

Értékeljük azt, hogy a családügyi szaktárca felkarolta és támogatja az RMDSZ kezdeményezését. Bízunk benne, hogy a következő javaslatainkat is ugyanilyen nyitottsággal fogják fogadni. Több tervezeten dolgozunk még, amelyek közül kiemelném a védőnői hálózat kiépítését, és segíteni akarunk azokon a családokon is, ahol koraszülött gyermek született. Ezeknek a szülőknek egy évvel meghosszabbítanánk a gyermeknevelési szabadságot” – fogalmazott Csép Éva Andrea képviselő, családügyi szakpolitikus.

Nagyon sok tennivalónk van még a családok támogatását illetően. Nemrég dolgoztuk ki többek között azt az anyagi plusztámogatást szorgalmazó tervezetet, amely a nagycsaládból származó diákoknak és egyetemistáknak alanyi jogon járó ösztöndíjat biztosítana. A legalább három gyermeket nevelő családoknak nagyobb anyagi terhet jelent a gyermekek tanítása, ezt könnyítenénk meg ezzel az intézkedéssel” – nyilatkozta Miklós Zoltán Kovászna megyei képviselő.

A csütörtökön bejelentett családvédelmi törvénycsomag tervezett intézkedései a következőek: a pelenka, tejpor áfájának csökkentése 5 százalékra; 2.500 lejes támogatás a várandós kismamáknak azokra a terhességi vizsgálatokra, amelyeket nem biztosít az egyészségügyi pénztár; lakásvásárlási hitelek kamattámogatása a legalább két gyermeket nevelő családoknak; havi 1500 lejes utalvány az afterschool, a magánbölcsőde és -óvoda költségeinek támogatására azoknak a családoknak, amelyek átlagban 8 ezer lejt keresnek; kedvezmény játszóházakba vagy éttermekbe a nagycsaládosoknak; 1.500 lejes támogatás a gyermekek fogorvosi költségeire; rugalmas munkaprogram a munkába visszaálló szülőknek a gyermek 3 éves koráig; a GYES-ről visszatérő szülő munkájának biztosítása legalább egy évig; támogatás azoknak a gyermekeknek, akiknek mindkét szülője külföldön dolgozik.

Az intézkedéscsomagot a következő időszakban először a kormánynak, majd a parlamentnek is el kell fogadnia.

kapcsolódó

Hírlevél