RMDSZ: újabb lehetőség nyílik a PNDL programból finanszírozott helyi beruházások költségvetés-kiegészítésére

RMDSZ: újabb lehetőség nyílik a PNDL programból finanszírozott helyi beruházások költségvetés-kiegészítésére

„Az önkormányzatoknak újabb lehetőségük lesz a Helyi Fejlesztések Országos Programjának (PNDL) I. és II. szakaszában finanszírozott projektek költségvetés-kiegészítésére annak érdekében, hogy az elkezdett helyi fejlesztéseket megvalósíthassák. Ennek értelmében az állami költségvetésből elkülönített összegek kiegészítése a törvény hatálybalépését követő 30 napon belül kérelmezhető” – tájékoztatott Miklós Zoltán, Kovászna megyei parlamenti képviselő miután a Képviselőház döntéshozó fórumként szavazta meg a sürgősségi kormányrendeletet módosító törvénytervezetet.

A képviselő kifejtette: „a közberuházások esetén számos olyan nagy horderejű munkálatot kezdtek el különböző településeken, amelyek rendkívül fontosak közösségeink számára. Ilyen például az ivóvíz- és csatornahálózat kiépítése és bővítése, iskolák bővítése, bölcsődék építése és más, a helyi társadalmi-gazdasági igénynek megfelelő és szükséges létesítmények. Az építőanyagok árának növekedése és a világjárvány okozta korlátozások rendkívül befolyásolták a folyamatban levő munkálatok kivitelezését, illetve a korábbi árakkal előkészített újabb beruházási tervek megvalósítását. 2021 augusztusában egy sürgősségi kormányrendelet már lehetővé tette a beruházások összegének kiegészítését, viszont ez csak a PNDL II. szakaszában finanszírozott projektekre vonatkozott, a határidő túl rövid volt és sok közigazgatási egység nem tudta benyújtani módosítási kérelmét. A parlamenti eljárásban sikerült úgy módosítani ezt a jogszabályt, hogy az lehetőséget adjon a PNDL program mindkét szakaszában finanszírozott beruházások költségvetés-kiegészítésére a törvény hatálybalépését követő 30 napon belül” – tájékoztatott.

A törvénytervezet ugyanakkor rendelkezik az építkezési engedélyek érvényességi idejéről is, miszerint, ha az építkezési munkálatokat nem lehetett elkezdeni vagy az előírt határidőn belül elvégezni, a befektető kérheti a kibocsátó hatóságtól az építkezési engedély érvényességének meghosszabbítását legalább 45 munkanappal az engedély lejárta előtt. Miklós Zoltán elmondta: „Az eddig érvényben levő rendelkezések szerint 15 nappal az engedély lejárta előtt és csupán 12 hónapra lehetett kérni az építkezési engedélyek érvényességének meghosszabbítását. A ma elfogadott jogszabály szerint ez a határidő 45 napra növekszik és egyszeri alkalommal, maximum 24 hónapra hosszabbítható az építkezési engedélyek érvényessége, mindez díjmentesen” – mondta a képviselő.

A Helyi Fejlesztések Országos Programja (PNDL) a helyi infrastruktúra finanszírozásának fő forrása, célja pedig javítani a régiók közötti fejlesztési egyenlőtlenségeket. A PNDL programból finanszírozott projektek leginkább infrastrukturális beruházásokra, a közúti és vasúti közlekedés fejlesztésére irányulnak.

 

 

 

kapcsolódó

Hírlevél