RMDSZ: tovább könnyítettük a zsebszerződések telekkönyvezését

RMDSZ: tovább könnyítettük a zsebszerződések telekkönyvezését

Döntőházként szavazott a képviselőház arról az RMDSZ által kidolgozott törvénytervezetről, amely tovább könnyíti a zsebszerződés által tulajdont váltott földterületek telekkönyvezését. Az eddigi szabályozások alapján a zsebszerződéseken keresztül megszerzett területeknek a birtoklási jogát csak a magánszemélyek esetében lehetett bejegyezni, a most elfogadott törvény viszont lehetőséget teremt arra, hogy a jogi személyek is megtegyék ezt.

Ezzel az intézkedéssel segítünk abban, hogy az Országos Kataszteri Programban szereplő települések nagyobb arányban tudják azonosítani és bejegyezni a valós tulajdonosokat. Cél, hogy ezáltal közelebb kerüljünk ahhoz, hogy le lehessen zárni egy-egy közigazgatási egységben elvégzett munkálatot. A mostani jogszabály részét képezi annak az intézkedéscsomagnak, amit az RMDSZ más kezdeményezésen keresztül elindított, éspedig, hogy minél több közigazgatási egység EU-s vagy hazai forrásokon keresztül elvégezhesse az ingyenes telekkönyvezést. Ezeknek a forrásoknak köszönhetően a következő három évben az intézkedés közel ezer önkormányzatot fog pozitívan érinteni” – nyilatkozta Szabó Ödön Bihar megyei parlamenti képviselő, a törvénytervezet egyik kidolgozója.  

„Az RMDSZ által kidolgozott törvénytervezet számos előnyös rendelkezést tartalmaz, amely megkönnyíti a telekkönyvezés folyamatát és megoldást nyújt az elmúlt években felmerült technikai problémákra. A ma megszavazott jogszabály lehetőséget teremt az EU-s és országos pénzforrások hatékony felhasználására, miután az RMDSZ parlamenti munkájának eredményeként idén novemberben sikerült megteremteni a jogi keretet ahhoz, hogy a jövőbeli rendelkezésre álló EU-s pénzforrások hatékony és ésszerű lehívása váljon lehetővé a telekkönyvezés területen. Ennek értelmében 2027-ig folytatja a teljes körű telekkönyvezést az Országos Kataszteri és Ingatlanhirdetési Ügynökség (ANCPI)” – mondta el Császár Károly Maros megyei szenátor, a szenátus közigazgatási bizottságának elnöke.

Az RMDSZ által kidolgozott jogszabály szerint, ha a kataszteri felmérések során kiderül, hogy az adott külterület nagyobb, mint a tulajdonlapba bejegyzett terület, a helyi bizottság megállapíthatja a földterület tulajdonjogát, vagy abban az esetben, ha ismeretlen a tulajdonos, így jegyzik be a nyilvántartásba. Azoknak a földterületeknek az esetében pedig, amelyeknél átfedés van az erdészeti tervekben szereplő területek határaival, a tényleges birtoklást a szóban forgó földterület tulajdonosának javára kell bejegyezni. Amennyiben az ingatlan tulajdonosai vagy birtokosai nem azonosíthatóak a rendszeres nyilvántartási munka elvégzésekor, a telekkönyvbe bejegyezhetővé válik az ingatlan az „ismeretlen tulajdonos” megjegyzéssel, anélkül, hogy a tulajdonjogot bejegyeznék.

A törvénytervezet az államelnöki kihirdetést követően és a Hivatalos Közlönyben való megjelenés után lép hatályba.

kapcsolódó

Hírlevél