RMDSZ: több közigazgatási egységben egyszerűsítettük a telekkönyvezési folyamatot

RMDSZ: több közigazgatási egységben egyszerűsítettük a telekkönyvezési folyamatot

Döntőházként szavazta meg a képviselőház azt a jogszabálytervezetet, amely által az Országos Kataszteri és Ingatlan-nyilvántartási Ügynökség (ANCPI) 2023-tól megyénként három közigazgatási egység számára biztosít finanszírozást a telkek szisztematikus nyilvántartásba vételére. Az RMDSZ választási programjának egyik legfontosabb pontja volt a birtokrendezés, a telekkönyvezés folyamatának egyszerűsítése, és ezáltal a visszaszolgáltatási folyamat felgyorsítása. Az elmúlt években számos kérdést sikerült rendezni ezen a területen. Ennek értelmében a ma elfogadott jogszabály felgyorsítja az Országos Kataszteri és Földhivatali Program keretében végzett kataszteri munkálatokat magánszemélyek számára, ugyanakkor hozzájárul az infrastrukturális projektek fejlesztéséhez is” – mutatott Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese, a törvénymódosítás egyik kezdeményezője.

A törvénytervezet számos előnyös rendelkezést tartalmaz, amely megkönnyíti a telekkönyvezés folyamatát. A megyei tanácsok feladata lesz évente kijelölni azt a három közigazgatási egységet, amely finanszírozásban részesül. Továbbá, a törvénytervezet segíti az elmúlt években zsebszerződéssel tulajdont váltott telkek rendezését is: azok az ingatlanok is bejegyezhetővé válnak, amelyekről különböző okból kifolyólag nincs tulajdoni lap, de ismertek a jelenlegi tulajdonosai, akik a földterületet a mezőgazdasági nyilvántartásba bejegyezték, adót és illetéket fizettek és a községben a földterület tényleges tulajdonosaként ismertek. Másrészt, a jogi személyek esetében is lehetőség lesz a birtoklási jog bejegyzésére. Fontos előrelépés az is, hogy ezentúl a szomszédságot igazoló jegyzőkönyvet az ingatlan tulajdonosai, valamint annak birtokosai, például az állam köz- vagy magánterületén lévő ingatlanok birtokosai, kezelői is aláírhatják.

Szabó Ödön, Bihar megyei parlamenti képviselő kiemelte: az RMDSZ módosításaival az elmúlt harminc év hiányosságait igyekeztünk korrigálni a jogszabályban. Szükség volt a birtoklás fogalmának pontosítására, az egységes alkalmazás érdekében. A törvénymódosítás által nemcsak segítjük az Országos Kataszteri és Ingatlan-nyilvántartási Ügynökség munkáját, hanem megfelelő finanszírozást sikerült biztosítanunk a telekkönyvezésre. Ennek értelmében évente az ország 41 megyéjében, több mint 123 közigazgatási egység részesülhet a területek szisztematikus bejegyzésének finanszírozásában – nyilatkozta a képviselő.

Vig Hajnalka Ildikó, az Országos Kataszteri és Ingatlan-nyilvántartási Ügynökség elnöke elmondta, hogy a törvénytervezetben megszavazott finanszírozási program mellett az Országos Kataszteri és Ingatlan-nyilvántartási Ügynökségrekordösszegű forrást, vagyis 494 millió lejt különített el a kilencedik finanszírozási program második szakaszában azokra a munkálatokra, amelyek kataszteri szektoronként aszisztematikus nyilvántartásba vételt biztosítják. „A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az ANCPI megduplázta a kataszteri ágazatokban végzett munkákért fizetendő összeget, így a közigazgatási egységek legfeljebb 320.000 lej támogatásban részesülhetnek a finanszírozás kilencedik szakaszában. Országszinten 1965 önkormányzat fejezte ki szándékát, hogy kataszteri ágazatonként megkezdi vagy folyatja a telekkönyvezési munkálatokat. Ez az eddigi évek legnagyobb forrása, amelyet az Országos Kataszteri és Ingatlan-nyilvántartási Ügynökség egy-egy kataszteri szektor finanszírozására, telekkönyvezésére különített el.”

Az Országos Kataszteri és Ingatlan-nyilvántartási Ügynökségfinanszírozási programja elindult, a képviselőházban megszavazott törvénytervezet, amely 2023-tól megyénként három közigazgatási egység számára biztosít finanszírozást a telkek szisztematikus nyilvántartásba vételére, az államelnöki kihirdetés után lép érvénybe.

kapcsolódó

Hírlevél