RMDSZ: szeptember 9-ig lehet jelentkezni parlamenti képviselőnek vagy szenátornak

RMDSZ: szeptember 9-ig lehet jelentkezni parlamenti képviselőnek vagy szenátornak

Képviselő- vagy szenátorjelöltnek jelentkezhet az, aki tagja az RMDSZ-nek, felsőfokú végzettséggel rendelkezik és az elmúlt négy évben nem indult a parlamenti, európai parlamenti, illetve a helyhatósági választásokon más párt vagy szervezet színeiben, ugyanakkor a tisztségre az illető megyében/területen működő valamely helyi RMDSZ szervezet, a megyei Nőszervezet, valamely platform, vagy a Magyar Ifjúsági Értekezlet jelöli.

A jelöltállítási szabályzat leszögezi: az RMDSZ nem fogadja el annak a személynek a jelentkezését, aki együttműködött a hírszerző szolgálatokkal. Emellett nem vehet részt a rangsoroláson az a személy, aki a 2024-es helyhatósági választásokon polgármester vagy megyei tanácselnök-jelöltként vett részt. Az érintett írásban benyújtott kérésére a Szövetségi Elnökség indokolt esetben előzetes felmentést adhat az előírás alól.

A jelölési dossziékat szeptember 9-ig lehet iktatni a Szövetség megyei és területi szervezeteinek titkárságán. A parlamenti jelöltállítás ütemtervéről a Szövetségi Képviselők Tanácsa január 19-én döntött, majd június 11-én módosította a határozatot.

További információkról, a jelölési dosszié tartalmáról, a képviselő- és a szenátorjelöltek rangsorolásának módjáról, bővebben ITT lehet olvasni.

kapcsolódó

Hírlevél