RMDSZ: megszavaztuk a sínes dossziék eltörlését

RMDSZ: megszavaztuk a sínes dossziék eltörlését

A parlament ma megszavazta azt a törvényt, amely értelmében minden olyan közintézmény, amely közszolgáltatás nyújtására jogosult, köteles lesz az állampolgárok számára papíron, de ugyanakkor elektronikusan is közzétenni a saját weboldalukon az adott szolgáltatásokkal kapcsolatos űrlapokat és kéréseket, szerkeszthető formában. Továbbá, egy adott közszolgáltatás ellátására irányuló ügyintézés megoldása érdekében az intézmény nem kötelezheti az állampolgárt arra, hogy úgynevezett sínes dossziét, vagy bármely más irodai eszközt, tárgyat igényeljen.

„Az RMDSZ évek óta azon dolgozik, hogy egyszerűsítse és hatékonyabbá tegye a közszolgáltatásokat. Célunk, hogy úgy az állampolgároknak, mind az önkormányzatoknak könnyebb, egyszerűbb legyen a kapcsolattartás és a bürokrácia, valamint hozzáférhetőbb szolgáltatásokat biztosítsanak az önkormányzatok” – nyilatkozta Seres Dénes, az RMDSZ Szilágy megyei parlamenti képviselője, a képviselőház közigazgatási bizottságának alelnöke.

A törvényhozó rámutatott arra is, hogy a közintézményeknek kötelességük lesz elektronikus formában is elfogadni – a személyes adatok védelmének tiszteletben tartásával – a szükséges iratokat.

„Ez azt jelenti, hogy ha egy ügyintézés során személyi igazolvány másolatra van szükség, akkor az intézménynek kötelessége lesz közzétenni egy hivatalos e-mail címet a dokumentum elektronikus eljuttatására” – fejtette ki Seres Dénes.

Hozzátette: a ma megszavazott törvény megszünteti a hitelesített iratmásolatok benyújtásának a kötelezettségét, így az illetékes hatósági igazolvány tanúskodik majd az eredeti megfelelőségéről. A törvény továbbá alternatív fizetési módok felajánlásának kötelezettségét is előírja, akár kártyás fizetéssel, vagy online, vagy más fizetési rendszeren keresztül.

A törvény a Hivatalos Közlönyben történő megjelenését követően 180 napon belül lép érvénybe.

 

kapcsolódó

Hírlevél