RMDSZ: közigazgatási konzorciumokat hozhatnak létre az önkormányzatok

RMDSZ: közigazgatási konzorciumokat hozhatnak létre az önkormányzatok

Döntő házként szavazta meg a szenátus azt a Cseke Attila miniszter által vezetett Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztérium kezdeményezését, amely hatékonyabbá teszi a közszolgáltatásokat. A jogszabály értelmében az önkormányzatok együttműködhetnek bizonyos szakértői feladatok ellátására, úgynevezett közigazgatási konzorciumokat hozhatnak létre.Turos Lóránd, Szatmár megyei szenátor, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője hangsúlyozta: „a parlament ma megszavazta azt a jogszabálytervezetet, amely az önkormányzatok munkáját segíti a közigazgatási folyamatban, hiszen egy olyan jogi keretet teremt, amely megengedi, hogy egy közalkalmazott több önkormányzat munkáját is segítse.

Az országos helyreállítási tervbe (PNRR) foglalt célkitűzések közé tartozik a közigazgatási kódex javítása. Ennek értelmében ez az intézkedés egy fontos lépés, hiszen azoknak a kisebb önkormányzatoknak kedvez, amelyek nem rendelkeznek megfelelő kapacitással ahhoz, hogy finanszírozást pályázzanak különböző beruházásokra. Országszerte több mint 1.500 településtervezési, közel 500 pénzügyi és közel 2.000 közbeszerzési szakértői állást nem tudnak betölteni az önkormányzatok. 

Császár Károly Zsolt, Maros megyei szenátor, a szenátus közigazgatási bizottságának elnöke rámutatott: az önkormányzatok a helyi tanács döntése alapján hozhatnak létre konzorciumokat, és olyan szakterületeken működhetnek együtt, mint a településrendezés, beruházások és építkezés, jogi és pénzügyi tanácsadás vagy közbeszerzési folyamatok bonyolítása, illetve a helyi adók és illetékek kezelése. A jogi személyiséggel nem rendelkező együttműködés vagy konzorcium révén az önkormányzatok emberi erőforrásaikat bővíthetik azáltal, hogy a környező önkormányzatokban dolgozó személyzet segítségét kérik, illetve alkalmazhatnak olyan bevált megoldásokat, amelyek segítségével más önkormányzat sikeresen megoldott egy közigazgatási gondot.

A törvény az államelnöki kihirdetést követően lép érvénybe.

kapcsolódó

Hírlevél