RMDSZ: helyi termék címkézést kaphassanak a hazai élelmiszerek!

RMDSZ: helyi termék címkézést kaphassanak a hazai élelmiszerek!

Törvénytervezetet dolgozott ki és iktatott a parlamentben az RMDSZ, amely a hazai élelmiszerek címkézését szabályozza, így lehetőséget teremtve a termelőknek arra, hogy feltüntessék a helyi termék megkülönböztetést az élelmiszereiken. Mindennek célja, hogy a fogyasztók tájékoztatást kapjanak a termék összetevőinek eredetéről, arról, hogy azok az országból származnak és a feldolgozásuk helyben történt. A rendelkezés továbbá hozzájárul a helyi termékek előtérbe helyezéséhez és a tudatos vásárlás népszerűsítéséhez.

„Erősítenünk kell a fogyasztók helyi termékek iránti elkötelezettségét, és segítenünk kell a kisvállalkozásokat, helyi termelőket, hogy termékeik ne vesszenek el az üzletek polcain, hanem azok kellőképpen elérhetőek és megkülönböztethetőek legyenek. A helyi termék feliratozás célja a fogyasztók helyi termékek iránti bizalmának erősítése, valamint a megalapozott döntéshozatal elősegítése azáltal, hogy a termék csomagolása a legpontosabb információkkal látja el őket az összetevők eredetét illetően. A fogyasztóknak joguk van tudni, hogy pontosan mit vásárolnak, a termelőknek pedig joguk és kötelességük tájékoztatni őket a termék alapvető jellemzőiről” – mutatott rá Kolcsár Károly Maros megyei parlamenti képviselő, a törvénytervezet egyik kezdeményezője.

A képviselő kifejtette, hogy a helyi termék felirat feltüntetése a termékeken önkéntes és nem engedélyköteles, viszont néhány feltételnek eleget kell tennie a gyártónak annak érdekében, hogy ezt a megkülönböztető jelzést használni tudja a termékek csomagolásán. Ennek értelmében az élelmiszeripari vállalkozónak rendelkeznie kell egy úgynevezett nyilvántartási és nyomonkövethetőségi rendszerrel, amellyel teljes egészében követhető a termék életútja.

A helyi termék felirat a termék címkéjén, kiszerelésén vagy reklámozásában akkor jelenhet meg, ha a termék helyi nyersanyagból készült és az előállítás folyamata is helyben történt. Ez azt jelenti, hogy az állati eredetű élelmiszerek előállításához felhasznált állatok az országban születtek, nevelkedtek és kerültek feldolgozásra, a vadon élő állatokat az ország határain belül vadászták, a halakat pedig román vizekben fogták ki. Ugyanakkor, a növényi eredetű élelmiszerekhez felhasznált nyersanyagokat belföldön termesztették és takarították be, a vadon termő növényeket szintén az országban gyűjtötték be, dolgozták fel és csomagolták.

Továbbá, azok a termékek, amelyek csomagolásán már szerepel a helyi termék megkülönböztetés, a törvény életbelépését követően még egy éven belül piacra dobhatóak és érvényességi idejük lejártáig forgalmazhatóak, ezt követően lesz szükséges az új rendelkezések betartása akkor, ha az élelmiszeripari vállalat továbbra is feltünteti, hogy az adott élelmiszer helyi termék.

A törvénytervezetet a kezdeményezők iktatták a parlamentben, és majd a szenátusi és képviselőházi munkálatokat követően nyeri el végső formáját.

 

 

kapcsolódó

Hírlevél