RMDSZ: hektáronként 10 ezer lejes állami támogatásban részesülhetnek az epertermesztők

RMDSZ: hektáronként 10 ezer lejes állami támogatásban részesülhetnek az epertermesztők

Egy új, állami támogatási rendszer kidolgozását szorgalmazza az RMDSZ az epertermesztők számára abban a ma iktatott törvénytervezetben, amelynek célja az ágazattal foglalkozók kiemelt támogatása. Magyar Lóránd, az RMDSZ Szatmár megyei képviselője, a tervezet egyik kezdeményezője rámutatott arra, hogy az elmúlt időszakban az epertermesztők számos hátrányos megkülönböztetésben részesültek, ugyanis a de minimis támogató programok esetében sem a gyümölcsök, sem a zöldségek kategóriájába nem kerültek bele.  

„A törvénytervezet értelmében azok az epertermesztők, akik engedélyezett természeti személyként (PFA), családi- és egyéni vállalkozásként, jogi személyként vagy mezőgazdasági termelőszövetkezetként működnek, hektáronként 10 ezer lejes állami támogatásra lennének jogosultak, amennyiben legalább 0,3 hektáron vagy legalább 500 négyzetméteren lévő fóliasátorban legkevesebb 5000 kg/ha epret termesztenek és ebből 3000 kg/ha epret értékesítenek minden év november elsejéig. Nemcsak Szatmáron, de Erdély több pontján a helyi gazdaságok számára az epertermesztés nagy jelentőséggel bír. Nemcsak munkahelyeket teremt, de serkenti a helyi kereskedelmet és nagymértékben hozzájárul a vidékfejlesztéshez. Éppen ezért az epertermesztők egy állami támogatási rendszeren keresztül történő támogatása segíthet fenntartani ezt a létfontosságú ágazatot. Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint 2021-ben országos szinten mindössze mintegy 2000 ha területen termeltek epret Romániában. A statisztikai adatok kimutatják, hogy az elmúlt 7 évben átlagban évente 100 hektárral csökkent az eper termesztésének tendenciája” – fogalmazott az RMDSZ Szatmár megyei parlamenti képviselője, a mezőgazdasági bizottság tagja.

A törvényhozó hozzátette, hogy míg 2016-ban 2700 hektáron 23 ezer tonnányi epret termesztettek, addig 2021-ben már csak 18,5 ezer tonna eper termett alig 2000 hektáron. Mindeközben Románia külföldről, főleg Görögországból, Törökországból és Bulgáriából importálja az epret. A tervezet célja visszaszorítani Romániában az eperexportot, és felerősíteni a helyi, erdélyi epertermesztés ágazatát.

A törvénytervezetet ma iktatták a parlamenti eljárásban, a képviselőház és a szenátusi szakbizottsági munkálatokat követően a képviselőház szavaz döntéshozó fórumként a kezdeményezésről.

 

 

kapcsolódó

Hírlevél