RMDSZ: határozottan elítéljük a Hamász terrorszervezet Izrael ellen elkövetett barbár támadását – szolidaritásáról biztosította az izraeli állampolgárokat Románia Parlamentje

RMDSZ: határozottan elítéljük a Hamász terrorszervezet Izrael ellen elkövetett barbár támadását – szolidaritásáról biztosította az izraeli állampolgárokat Románia Parlamentje

Nyilatkozatban ítélte el Románia Parlamentje az Izrael Állam ellen elkövetett terrortámadást és szolidaritásáról biztosította az izraeli állampolgárokat. Az RMDSZ részéről Csoma Botond képviselőházi frakcióvezető, szóvivő ismertette a Szövetség álláspontját.

„Az RMDSZ határozottan elítéli a Hamász terrorszervezet Izrael ellen elkövetett barbár támadását, amely, mint látjuk, legfőképpen a polgári lakosság ellen irányult. Akkor, amikor fiatal fesztiválozók közé irányítanak gyilkos rakétákat, vagy csecsemőket fejeznek le, nőket hurcolnak el és erőszakolnak meg, amikor ártatlan civilek vannak célkeresztben, azt nem lehet másnak nevezni, mint barbár mészárlásnak. A terrorizmus, a szélsőséges erőszak megnyilvánulásai az elmúlt években Izrael-szerte felerősödtek. Izraelnek joga van megvédeni állampolgárait a Hamász palesztin terrorszervezet aktivistáinak támadásaitól” – fogalmazott Csoma Botond, majd hozzátette, hogy ez a tragikus eseménysor nagy hatással lesz a közel-keleti régió egyébként is instabil gazdasági és szociális helyzetére, de érinteni fogja az európai közösséget is, továbbá hangsúlyozta, hogy mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy Európa-szerte ne hagyják felerősödni, ne biztosítsanak táptalajt a gyűlölet ideológiájának.

A nemzetközi humanitárius jog egyértelműen tiltja a civilek és a civil célpontok szándékos támadását. A nemzetközi közösség minden erőfeszítést meg kell hogy tegyen az ilyen támadások megfékezése és elítélése érdekében. A diplomáciai megoldások előmozdítása létfontosságú a civilek védelme szempontjából. Románia Parlamentje a ma elfogadott nyilatkozatban szolidaritást vállal Izrael Állammal és polgáraival, figyelemmel és aggodalommal követi a barbár tetteket, kiemeli, hogy meg kell tenni mindent a szabadság, a demokrácia és emberi életek védelem érdekében.

A nyilatkozat teljes szövege elérhető itt.

kapcsolódó

Hírlevél