RMDSZ: gyerekeink egészsége prioritásunk – betiltottuk az energiaitalok árusítását a kiskorúak számára

RMDSZ: gyerekeink egészsége prioritásunk – betiltottuk az energiaitalok árusítását a kiskorúak számára

Csökkenteni kell a kiskorúak egészségére káros termékek forgalmazását, ezért az RMDSZ támogatta az energiaitalok kiskorúak számára való forgalmazásának betiltását, beleértve az önkiszolgáló automatákat és a tanügyi intézményekben lévő büféket is. A törvénytervezetről kedden szavazott a képviselőház plénuma.

Elsődleges célunk a gyerekeink biztonsága és egészsége, ezért olyan jogalkotási intézkedésekre van szükség ezen a területen, amelyek korlátozzák az energiaitalokhoz való hozzáférést.

Eddig az energiaitalok kiskorúaknak történő értékesítése nem volt szabályozva, így bárhol vásárolhattak ilyen italokat, amelyek rendkívül veszélyeztetik egészségüket. A közelmúltban a kiskorúak energiaital-fogyasztása egyre nagyobb mértékben nőtt, a 16-18 éves korosztály 74 százaléka, az 55 év felettiek 42 százaléka fogyasztott már energiaitalt.

Abban az esetben, ha a kereskedelmi egység nem tartja be ezt a szabályozást, 5 ezer és 20 ezer lej közötti büntetésre számíthat, tanügyi intézményben való kihágás esetén ez 30 ezer lejes büntetést von maga után.

kapcsolódó

Hírlevél