RMDSZ: elfogadta a parlament a 2023-as évi költségvetést - alapvető célkitűzésünk a családok támogatása

RMDSZ: elfogadta a parlament a 2023-as évi költségvetést - alapvető célkitűzésünk a családok támogatása

Tekintettel a jelenlegi nemzetközi gazdasági és politikai körülményekre, összeségében elmondható, hogy előremutató állami költségvetést fogadott el ma a parlament együttes plénuma. A viszonylag óvatosan, de kiegyensúlyozottan felépített jövő évi állami költségvetés jelenti majd az alapját a 2023-as évnek úgy az állami-, mint a magánszférában is. Az RMDSZ alapvető célkitűzése a költségvetés kidolgozásának folyamatában a kiszolgáltatott energiafogyasztók védelme és a családok támogatása volt. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a beruházásokra elkülönített 7,22 százalékos rekordszintű pénzalap szükségszerű, ez az ország gazdasági fellendülését hivatott megteremteni európai uniós források segítségével. Komoly kihívást jelent a 2,8%-os gazdasági növekedési cél elérése, azonban nem lehetetlen. A magas infláció értéke nemcsak a fogyasztásra, de a romániai vállalkozások működésére is nagy befolyással lesz a nemzetközi piacon történő negatív események tükrében. A 2023-as költségvetésben újabb lépést teszünk afelé, hogy az ország költségvetési hiányát visszatereljük a normális kerékvágásba. A hiánycélt a tavalyihoz képest sikerült 4,4 %-ra csökkenteni, és a végső cél az, hogy 2024-ben újra 3 százalék alá szorítsuk annak érdekében, hogy megszüntessük az Európai Bizottság által 2020-ban Románia ellen elindított túlzottdeficit-eljárást. Dicséretes, hogy a parlamentnek még idén sikerült elfogadnia a jövő évi költségvetést, ennek nyomán a helyi önkormányzatok is elkezdhetik a saját költségvetésük elfogadását, ez tervezhetőbb jövőt biztosít minden helyi közösségnek– mutatott rá Miklós Zoltán, az RMDSZ Kovászna megyei parlamenti képviselője, a Szövetség pénzügyi szakembere.

 

Biztos támogatásokat a családoknak

A Kovászna megyei parlamenti képviselő hangsúlyozta, a jövő évi költségvetésből a családügyi minisztérium részesülarányaiban a legnagyobb pénzügyi növekedésben, amelynek nagy részét az RMDSZ által javasolt programok folytatására fordítanák:így biztosított lesz a Family Start, a Student Invest, valamint az InVitro programok folytatása, de emelkedik a gyereknevelési szabadságon lévő anyák minimális juttatása is. A negatív demográfiai trendek szempontjából rendkívül fontos a gyermekvállalás ösztönzése, a családok támogatása.

A munkaügyi minisztérium költségvetésében is jelentősen megnövekedett a szociális szolgáltatások pénzügyi fedezete: „a 2023-as állami költségvetésben fokozottabb anyagi biztonságot nyújtunk azoknak az egyesületeknek és alapítványoknak, amelyek szociális szolgáltatásokat biztosítanak, amelyek beteggondozókat vagy nappali foglalkoztatókat működtetnek.”

A parlamenti szakbizottságok munkálatai során sikerült biztosítanunk azt a pénzügyi fedezetet is a jövő évi költségvetésből, amely az RMDSZ korábbi, a nagycsaládosokat támogató javaslatára teremt anyagi biztonságot az energiafogyasztás tekintetében: ennek értelmében anagycsaládok és a monoparentális családok energiafogyasztását 0,68 lej per kilowattra korlátoztuk fogyasztástól függetlenül, és ennek pénzügyi vonzata megtalálható a 2023-as költségvetésben. Továbbá pénzügyi fedezetet teremtettünk a kiszolgáltatott energiafogyasztók védelmére is” – fogalmazott Miklós Zoltán parlamenti képviselő.

 

Szorgalmaztuk az önkormányzatok működéséhez szükséges pénzforrások előirányzását

Miklós Zoltán plénumi beszédében rámutatott arra is, hogy az RMDSZ a költségvetés kidolgozásakor azon dolgozott, hogy az önkormányzatok megkaphassák a működésükhöz szükséges pénzforrásokat: „egy önkormányzat csak akkor tud fejlődni és tudja biztosítani a jóléti társadalmat, ha az állam megteremti a szükséges pénzkeretet a működésükre. Bár az idei önkormányzatoknak járó költségvetés, tekintettel a gazdasági és geopolitikai helyzetre a tavalyihoz viszonyítva karcsúsított, az RMDSZ a parlamenti vitákon is azt szorgalmazta, hogy az önkormányzatoknak visszaosztott összegek emelkedjenek. Így már a szakbizottsági vitákon sikerült elfogadtatni azt a módosító-javaslatunkat, amely értelmében az önkormányzataink plusz forrásokat kapnak a helyi beruházásaik kivitelezésére”.

 

Egy élhető gazdasági környezet biztosításáért dolgozunk

Tekintettel arra, hogy Romániának a külkereskedelmi mérlege folyamatosan nő, az ország egyre többet fogyaszt, mint amennyit termel, így nagyobb figyelmet kell fordítani a romániai vállalkozásokat támogató programokra. Az RMDSZ pénzügyi szakembere kifejtette: „a jövő évi költségvetés megteremti az alapot ahhoz, hogy az állam olyan vállalkozásokat támogató programokat indítson el, amelyek a külkereskedelmi mérleg egyensúlyba hozását célozzák.

kapcsolódó

Hírlevél