RMDSZ: egyszerűsödik az ügyintézés a közintézményekben január elsejétől

RMDSZ: egyszerűsödik az ügyintézés a közintézményekben január elsejétől

„2022. január 1-től jelentősen egyszerűsödik a közintézményekben az ügyintézés mind a jogi, mind pedig a magánszemélyek számára. Hamarosan a hivatalos közlönyben is megjelenik az a sürgősségi kormányrendeletet kiegészítő jogszabály, amellyel a közintézményeket arra kötelezzük, hogy a magán- és jogi személyektől ne kérjenek más állami intézmények által kibocsátott dokumentumokat sem eredeti, sem másolt változatban. A jogszabály kidolgozásához az RMDSZ is hozzájárult, célunk a közintézmények működésére vonatkozó modern és naprakész rendszer kiépítése, amelyben nem lesz már szükség a több évtizede bosszúságot okozó fűzős dossziékra” – mutatott rá Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője.

Hangsúlyozta, a Szövetség tisztségviselői a kormányban és a parlamentben is azért dolgoznak, hogy növeljék a közintézmények hatékonyságát és eredményességét, felzárkóztatva azokat a 21. század kihívásaihoz.

A jogszabály kezdeményezői az RMDSZ részéről Biró Rozália és Seres Dénes voltak. Seres Dénes rámutatott arra, hogy a megszavazott törvény megteremti a lehetőséget az egyszerűbb ügyintézésre, az önkormányzatokat pedig arra ösztönzi, hogy együttműködjenek a dokumentumokat kibocsátó állami intézményekkel. „Ezentúl a polgároknak nem kell másolatot csatolniuk a dokumentumaikról, hanem a közintézményeknek és közigazgatási szerveknek kell elektronikus kivonatot igényelniük a dokumentumot kibocsátó intézménytől.”

kapcsolódó

Hírlevél