RMDSZ: biztos alapokra helyezzük a szociális szolgáltatások minőségét és finanszírozását

RMDSZ: biztos alapokra helyezzük a szociális szolgáltatások minőségét és finanszírozását

Ezentúl a pénz követi az ellátottat a szociális szolgáltatások nyújtása esetén - kiszámíthatóságra és fenntarthatóságra alapszik a szociális szolgáltatások átszervezéséről szóló törvénytervezet, amely újragondolja a szociális szolgáltatások minőségét, szigorítja az engedélyeztetéshez szükséges kritériumokat és megfelelő finanszírozást biztosít a magánszolgáltatóknak egyaránt. Továbbá, egy olyan országos regiszter létrehozását írja elő, amely tartalmazni fogja a szociális ellátásban részesülők adatait, lehetőséget biztosít a kedvezményezettek által igénybe vett szolgáltatások előzményeinek nyomon követesére, valamint értékelni lehet a szociális szolgáltatás minőségét is. Az RMDSZ támogatta szavazatával a szociális szolgáltatások átszervezéséről szóló törvénytervezetet, amelyről kedden szavazott döntéshozó fórumként a képviselőház plénuma.

 „Otthoni idősgondozás, nappali foglalkoztatóközpontok a gyerekek és a fogyatékos személyek számára, rehabilitációs tevékenyégek, bentlakó otthonok, ezek mind olyan szociális szolgáltatások, amelyek elengedhetetlenek és nagymértékben segítenek a nehéz helyzetben levő személyeken. A minőségi és biztonságos szolgáltatások biztosításához elengedhetetlen az anyagi támogatások megnövelése is, nem a mennyiség a fontos, hanem az a minőség, amelyben részesülnek a rászoruló emberek. Az RMDSZ parlamenti munkájának köszönhetően sikerült szigorúbbá tenni a szociális szolgáltatók engedélyeztetésére vonatkozó előírásokat. Többet soha és sehol nem fordulhat elő mindaz a borzalom, ami a nyáron derült ki néhány idősotthonról” – mutatott rá Csép Éva Andrea, Maros megyei parlamenti képviselő, a munkaügyi és szociális védelmi bizottság alelnöke.

„A szociális szolgáltatások mindenki hétköznapjára kihatással vannak, hiszen a bővített családjainkban vagy közvetlen környezetünkben is találunk legalább egy rászoruló személyt – felnőttet, fogyatékkal élő személyt, idős embert, kiszolgáltatott körülmények között élő gyereket, családon belüli erőszak áldozatait – akik különleges gondozásra szorulnak. Egy olyan szolgáltatásról beszélünk, ami nem látszik a mindennapokban, de fontos, hogy minőségi standardok szerint és megfelelő körülmények között történjen, hiszen az említett személyek életminőségére mind kihatással van” – mutatott rá Csép Éva-Andrea.

 „A szociális szolgáltatók akkreditálásának kritériumai változtak, amely biztonságot és kiszámíthatóságot fog eredményezni. Például, kötelezővé teszi a helyszíni felmérést az akkreditáció során, a személyzet és vezetőség szakmai és magatartási feddhetetlenségét egyaránt. A szociális szolgáltatók engedélyeztetésére vonatkozó kérelmet ezentúl 60 nap helyett 45 napon belül kell elbírálni, amely magába foglalja a helyszíni felmérést is az első 15 napban. A bentlakásos központok esetében az ideiglenes működési engedély érvényessége 12 hónapról három hónapra, a többi központ esetében pedig 6 hónapra csökken az engedély időtartama. Fontos kiemelni, hogy ezentúl egyetlen központ sem fog működni helyszíni ellenőrzés nélkül, a helyi önkormányzatok pedig kötelesek lesznek szociális asszisztenst alkalmazni 3 ezer lakosra és legfeljebb 300 szociális szolgáltatásban részesülő személyre. Abban az esetben, ha ez nem lehetséges, az önkormányzat szerződést köthet egy külső szolgáltatóval” – emelte ki a képviselő.

A törvénytervezet a Hivatalos Közlönyben való megjelenését követően lép hatályba, miután az illetékes szaktárcák 60 napon belül előkészítik a kiegészítő jogszabályokat.

kapcsolódó

Hírlevél