RMDSZ: betiltjuk a szerencsejáték-gépek üzemeltetését az iskolák körzetében

RMDSZ: betiltjuk a szerencsejáték-gépek üzemeltetését az iskolák körzetében

Az iskolák és játszóterek 300 méteres körzetében tilos lesz a szerencsejáték-gépek üzemeltetése. Erről szavazott ma a szenátus plénuma. Turos Lóránd, Szatmár megyei szenátor, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője rámutatott: „az elmúlt hetekben általunk elfogadott jogszabály, amely a szerencsejáték reklámok visszaszorítására vonatkozott egy elsődleges és fontos lépés volt a játék iránti érdeklődés csökkentésére. A szerencsejátékok szenvedélybetegség kialakulásához vezethetnek, amelynek eredményeként családok esnek áldozatul, éppen ezért az RMDSZ nem ért egyet ezek agresszív reklámjával sem. Továbbá a promoválás visszaszorítása nem oldja meg ezt a problémát, sokkal összetettebb, és a reklámszabályozás mellett további szabályozásokra van szükség ezen a téren. Ennek kiegészítésére a mai rendelkezés jelentősen megnehezíti a szerencsejátékok elérhetőségét elsősorban gyermekeink számára. Nekünk célunk, hogy fiataljaink oktatására megfelelő körülményeket biztosítsunk és kizárjunk minden olyan lehetőséget, amely killendítheti őket mentális fejlődésükből” – mondta a Szatmár megyei szenátor.

„A szerencsejáték-függőség komoly társadalmi gondot jelent, meg kell védenünk a 18 év alatti fiatalokat attól, hogy függővé váljanak. Oktatási intézményeink körzetei biztonságos és egészséges terekként kell szolgáljanak azért, hogy felelősen tudjuk a fiatalok fejlődését és tevékenységeiket biztosítani” – mutatott rá Antal Lóránt, Hargita megyei szenátor, a szenátus gazdasági bizottságának tagja.

Az országban jelenleg 12 000 sportfogadási helyiség működik és 400 000 személy használja online a szerencsejáték-felületeket. Ennek értelmében egymillió személy fogad online és az ország 12 000 sportfogadó termének valamelyikében. Ugyanakkor a 16 éves korosztály több mint 25 százaléka szerencsejátékozott már. Figyelembe véve az Egészségügyi Világszervezet döntését, amely szerint a szerencsejáték-függőséget a rendkívül súlyos mentális betegségek kategóriájába soroltak és túl sok gyermek esik áldozatul ennek a szenvedélynek, olyan szabályozásokat szorgalmazunk, amelyek által csökken a játékok közvetlen elérhetősége. A szerencsejáték-gépek üzemeltetése a bankok, kulturális intézmények és egészségügyi intézmények 300 méteres körzetében is tilos lesz, valamint azokban a helyiségekben, bárokban, amelyeknek nincs erre vonatkozó engedélyük.

Kovács Irén Erzsébet, a szenátus tanügyi bizottságának alelnöke hangsúlyozta: „Romániában több mint 100 000 lakos szerencsejáték-függő, és a fiatalok is fokozott veszélynek vannak kitéve. Éppen ezért maximálisan támogatom a jelen törvényjavaslatot. Középiskolai igazgatóként tapasztaltam, hogy ezek a létesítmények rendkívül káros hatással vannak a diákokra. A város központjában lévő tanintézményünk körzetében abban az időben öt olyan szórakozóhely volt, ahol szerencsejátékok működtek, dohányárut és alkoholt árultak. Az évek folyamán megtapasztaltam, hogy a tanulók közül sokan rendszeresen látogatták ezeket a helyiségeket, nagy összegű adósságot halmoztak fel, és sajnos egy ilyen esetnek tragikus kimenetele is lett az iskolánkban” – fogalmazott a Szilágy megyei szenátor.

kapcsolódó

Hírlevél