RMDSZ: az állam kompenzálja a vállalkozások adótartozásait a ki nem fizetett betegpénzekkel

RMDSZ: az állam kompenzálja a vállalkozások adótartozásait a ki nem fizetett betegpénzekkel

Az RMDSZ olyan vállalkozásokat segítő pénzügyi kompenzációs rendszert dolgozott ki, amely lehetővé tenné, hogy a cégek adótartozásait kompenzálja az állam a vállalkozásoknak ki nem fizetett betegpénzekkel. Ez a rendszer hatékony és innovatív megoldást kínálna a vállalkozások pénzügyi nehézségeinek enyhítésére, miközben biztosítja, hogy az alkalmazottakat ne érje hátrány munkahelyükön.

„Az állam több hónapos késéssel fizeti ki a betegszabadságra járó pénzösszegeket. Ha egy munkavállaló betegszabadságra megy, az első 5 napot a munkáltató fizeti, a következő napokat pedig a munkáltató megelőlegezi, de az Egészségbiztosító Pénztártól kell utólag behajtsa. A probléma az, hogy ezeket a vállalatok által, az állam helyett megelőlegezett összegeket soha nem fizetik vissza időben, emiatt a vállalatoknak komoly pénzforgalmi problémáik vannak: nehézségekbe ütköznek a beruházási projektek megvalósításában, az árubeszerzésben, a bérek kifizetésében vagy az állam fele történő adóbefizetésben. A késedelmek óriásiak, milliárdos nagyságrendűek és több száz napos késedelmet jelentenek. Az államnak sokkal nagyobb felelősséget kell vállalnia ebben a problémában” – mutatott rá a törvénytervezet szükségességére Miklós Zoltán Kovászna megyei parlamenti képviselő, a törvénytervezet egyik kidolgozója. 

„Az általunk kidolgozott megoldás egy olyan kompenzációs rendszer bevezetését szorgalmazza, amely lehetővé tenné a vállalkozók számára, hogy a ki nem fizetett betegszabadságok összegét azonnal kompenzálni lehessen a cég akár jövőbeni adókötelezettségeivel, amelyeket még nem fizetett be az államnak. Ezzel a megoldással nemcsak a vállalkozások likviditási problémájának orvoslásában nyújtunk segítséget, hanem egy méltányos egyensúlyt teremtünk az adófizető és az állam között annak érdekében, hogy az állam mulasztásai miatt ne a vállalatvezetők kerüljenek kiszolgáltatott helyzetbe” – tette hozzá a képviselő.

A törvényt kedden iktatták a Parlamentben, így hamarosan el is indul a szenátus és a képviselőház eljárásai szerint a jogalkotási folyamat a szakbizottságokban, majd a szenátusi plénum elsődleges értékelése után a végső döntést a képviselőház hozza meg.

kapcsolódó

Hírlevél