RMDSZ: adókedvezményt kaphatnak a véradók

RMDSZ: adókedvezményt kaphatnak a véradók

Ingatlanadó-kedvezményben részesíthetik jövő évtől az önkormányzatok azokat az állampolgárokat, akik idén legalább háromszor vesznek részt véradáson. Erről rendelkezik az az RMDSZ által is kezdeményezett jogszabály, amely megadja a lehetőséget az önkormányzatoknak, hogy szabadon dönthessenek az adókedvezmény mértékéről és annak bevezetéséről. A törvény célja ösztönözni a véradást és segíteni az életmentő orvosi beavatkozásokat. Az intézkedésről kedden szavazott a képviselőház plénuma.

„A törvénykezdeményezés többpárti összefogás eredményeként jött létre, amellyel a véradás fontosságára hívjuk fel a figyelmet és ösztönözni szeretnénk az állampolgárokat arra, ha egészségügyi állapotuk engedi, éljenek a véradás lehetőségével, hiszen egy egyszeri véradás, akár három életet menthet meg. A tavalyi évben 320 ezer véradót regisztráltak Romániában, ez azt jelenti, hogy a lakosság kevesebb, mint 1,8 százaléka élt a véradás lehetőségével. Ez az arány kétszer alacsonyabb, mint amennyi vérre szüksége lenne a betegeknek és a kórházaknak” – emelte ki Csoma Botond, képviselőházi frakcióvezető, a törvénytervezet társkezdeményezője.

A jogszabályba foglalt adókedvezmény összevonható azzal a 10 százalékos adókedvezménnyel is, amelyet az adófizetők minden év március 31-ig vehetnek igénybe, ha az év első felében fizetik be adóikat az önkormányzatoknak.

Az véradással járó adókedvezmény igényléshez szükséges dokumentumokat a helyi önkormányzat határozza meg, amennyiben az önkormányzat él a törvény által nyújtott lehetőséggel a véradás szorgalmazása céljából. Az adókedvezmény mindig a következő év január elsejétől vehető igénybe, amennyiben egy év leforgása alatt legalább háromszor vesznek részt véradáson.

kapcsolódó

Hírlevél