RMDSZ: a távoltartási rendelet ezentúl 6 hónap helyett egy évig lesz érvényes

RMDSZ: a távoltartási rendelet ezentúl 6 hónap helyett egy évig lesz érvényes

Döntőházként szavazott a képviselőház arról az RMDSZ által is kezdeményezett törvénytervezetről, amely a távoltartási rendelet érvényességét 6 hónap helyett egy évig hosszabbítja meg, ezáltal hosszú távú támogatást nyújthat a családon belüli erőszak áldozatainak. Szerdán ezzel egy újabb lépést tettünk a családon belüli erőszak áldozatainak védelmében a parlamentben.

Csép Éva Andrea, az RMDSZ családügyi szakpolitikusa, a törvénytervezet társkezdeményezője elmondta: „a családon belüli erőszak egy olyan jelenség, amely sajnos meghatározza a mindennapjainkat és számos család életében jelen van. Az RMDSZ minden rendelkezésére álló eszközt megragad, hogy ezt a jelenséget visszaszoríthassa, így munkánk eredményeként egy olyan törvénymódosítást vittünk át a jogalkotási folyamaton, amely hangsúlyosabban szolgálja az áldozatok védelmét. Azáltal, hogy a távolságtartási végzés időtartama egy évig érvényes az eddigi 6 hónap helyett, biztonságot szolgál az áldozatnak. A családon belüli erőszak áldozatai közül több mint 15 ezer nő és 3600 kiskorú gyermek. Sajnos a családon belüli erőszak nemcsak nőket és gyermekeket, hanem idős személyeket és fogyatékkal élő személyeket is érint. Az áldozatok védelmét továbbra is szem előtt kell tartanunk, olyan intézkedésekkel kell segítenünk őket, amelyek valós védelmet nyújtanak.”

A munkaügyi szakpolitikus rámutatott: az idei év első öt hónapjában a rendőrök több mint 5000 távolságtartási intézkedést adtak ki, ezek közül közel 2000-et a bíróság is megerősített, országos szinten a családon belüli erőszakkal kapcsolatos bűncselekmények száma pedig 5,9 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest.

 

 

kapcsolódó

Hírlevél