RMDSZ: a daganatos betegek személyre szabott kezelését is kifizetheti a biztosító

RMDSZ: a daganatos betegek személyre szabott kezelését is kifizetheti a biztosító

Személyre szabott kezelésben részesülhetnek a daganatos betegek orvosi javaslat alapján, amennyiben a vizsgálat következtében kiderült, hogy melyik a leghatékonyabb kezelés az adott diagnózisra. A szenátus megszavazta azt a tervezetet, amely szerint a szakorvos módosíthatja a klasszikus kezelést, a megállapított diagnózisra pedig a leghatékonyabb gyógymódot javasolhatja, és ezt is kifizeti a biztosító.

Turos Lóránd Szatmár megyei szenátor, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője elmondta: „fontos, hogy olyan intézkedéseket hozzunk, amelyek által a betegek életminősége javul, korszerűbb kezelésekre lesz lehetőség és állami eszközökkel biztosítani tudjuk a gyógyszerek elérhetőségét.

Ez a kezdeményezés fontos előrelépés a rák legyőzésében, hiszen az egyéni, személyre szabott kezelések hatékonyabbnak bizonyulnak a betegségek gyógyításában. Az orvostudományban genotipizálásnak nevezik azt a folyamatot, amely által a sejtek genetikai vizsgálatát végzik el. Világszerte több mint 10 millió rákos sejtet genotipizáltak, és kiderült, hogy nem egy egységes sejttípusról beszélünk, hiszen a genetikai állomány változik. Ennek következtében statisztikailag kimutatták, hogy az egyénileg megszabott kezelés hatékonyabb a beteg sejt gyógyításában és nem feltétlenül a klasszikus gyógymódot kell alkalmazni” – hangsúlyozta László Attila Kolozs megyei szenátor, a szenátus egészségügyi bizottságának tagja. Szerinte szükség volt erre a jogszabályra, hiszen az eddigi törvénykezés szerint, csak akkor téritette meg az egészségügyi biztosítóház a gyógyszerek árát, ha a nemzetközi protokoll alapján volt megállapítva a kezelés.

kapcsolódó

Hírlevél