RMDSZ: a civil szervezetek hatékonyabb támogatására dolgoztunk ki törvénytervezetet

RMDSZ: a civil szervezetek hatékonyabb támogatására dolgoztunk ki törvénytervezetet

„A jelenlegi törvények értelmében a magánszemélyek a már befizetett jövedelemadójuk 3,5 százalékát felajánlhatják egy civil szervezet támogatására, a jogi személyek pedig adóalapjuk 20 százalékát fordíthatják erre a célra. A gyakorlat azt mutatja, hogy a cégek töredéke él ezzel a lehetőséggel. Törvénytervezetünkben olyan megoldást javasolunk, amely lehetővé tenné a vállalkozásoknak, hogy a már befizetett adójuk egy részét visszamenőleg 7 évre felajánlhassák valamely civil szervezet támogatására” – mutatott rá Miklós Zoltán, az RMDSZ Kovászna megyei parlamenti képviselője, a törvénytervezet kidolgozója azt követően, hogy iktatta a parlamentben a kezdeményezést.

A székelyföldi törvényhozó kifejtette, bár törvény írja elő, hogy a jogi személyek adóalapjuk 20 százalékát civil szervezetek támogatására fordíthatják, kevesen élnek ezzel a lehetőséggel. A profitadót fizető cégek az adóalapjuk közel felét, a forgalmi adót fizető mikrovállalkozások az adóalapjuk alig egyötödét ajánlották fel civil szervezeteknek szponzorációként, így évente mintegy 2 milliárd lej marad az államkasszába, holott átirányítható lenne civil szervezetek számára. „Számos civil szervezet önkormányzati támogatásból él, gyakorlatilag létezésük függ az adott önkormányzat finanszírozásától. Le lehetne venni egy terhet az önkormányzatok kiadásaiból, ha a jogi személyek által az államkasszába befizetett adó egy részét fel tudnák ajánlani civil szervezeteknek.” – mondta Miklós Zoltán.

„Amennyiben sikerül meggyőzni a törvényhozókat a javaslatunk szükségszerűségéről, akkor gyakorlatilag megteremtjük a lehetőséget arra, hogy a cégek ne csak 7 évre előre támogathassanak adóalapjukból civil szervezeteket, ahogyan erről ma rendelkezik a törvény. Javaslatunk, hogy a jogszabály életbe lépésétől számítva első alkalommal 1 évre, a rá következő esztendőben 2 évre, és így fokozatosan haladva egyre több évre visszamenőleg lehessen rendelkezni az államkasszába befizetett adó egy részéről, míg elérünk addig, hogy a cégek a már befizetett adójuk 20 százalékát 7 évre visszamenőleg is felajánlhassák egy civil szervezetnek, hasonlóan egyszerű módszerrel, mint ahogyan azt a magánszemélyek teszik a jövedelemadójuk 3,5%-ával” – ismertette Miklós Zoltán.

kapcsolódó

Hírlevél