Pozitívan fogadta az Európai Bizottság az országos helyreállítási alap kulturális örökséget hasznosító tervezetét

Pozitívan fogadta az Európai Bizottság az országos helyreállítási alap kulturális örökséget hasznosító tervezetét

„Románia legnagyobb kulturális örökséget hasznosító projektjét mutattam ma be az Európai Bizottságnak. Hatalmas öröm, hogy a Bizottság szakértői az informális egyeztetés során nyitottak voltak a javaslatainkra, optimisták vagyunk, hogy ezáltal közelebb kerülünk ahhoz a 400 millió eurós támogatáshoz, amely a kulturális örökség hasznosítását, népszerűsítését és a turizmus fellendítését célzó projektek megvalósítását segíti elő”– közölte a jó hírt Hegedüs Csilla, az európai alapok minisztériumának államtitkára.

A kulturális örökség hasznosítása érdekében a tervezet 14 kulturális örökségvonalat tartalmaz: az elnyomás és konfliktus kulturális útvonala, a kisvasutak útvonala, technikai múzeumok útvonala, kastélyok útja, erődtemplomok útja, fatemplomok útja, bojárházak útja, moldvai kolostorok útja, erdélyi kúriák útja, népi feredők útja, Szent László út, Limes útja, hagyományos gasztronómia útja, a bor útja.

„Ezeknek a kulturális és természeti útvonalaknak a kialakítása fontos része a turizmus fellendítésének. Ezeknek köszönhetően új munkahelyek jöhetnek létre, főleg a fiatalok számára, piacot teremtünk a helyi termékeknek. Emellett fontos részét képezi a terveknek az is, hogy olyan embereket képezzünk, akik fogadják a turistákat és szakszerűen gondoskodnak arról, hogy igazi élménnyé váljon a kulturális és természeti örökség meglátogatása. Mindez illeszkedik az RMDSZ vállalásai közé, hiszen kiemelt célunk az új munkahelyek létrehozása és a kisvállalkozók támogatása” – részletezte az államtitkár. Hozzátette, hogy a tervek szerint mindegyik útvonalnak lesz egy digitális komponense is, emellett pedig a virtuális valóság adta lehetőségeket is ki akarják használni.

Sok munka következik még, hiszen a bizottság szakértőinek véleménye alapján módosítanunk kell még a tervezetet. Miután a kormány is elfogadja az országos helyreállítási tervet, a Bizottsággal való hivatalos tárgyalások után a következő lépés Románia kulturális turizmusra vonatkozó stratégiájának kidolgozása, majd egy munkacsoport létrehozása, amely eldönti, hogy konkrétan melyek lesznek azok az értékek, amelyek bekerülnek egy-egy útvonalba.

kapcsolódó

Hírlevél