Pontosítások a sertéstartást szabályzó újonnan elfogadott törvény kapcsán

Pontosítások a sertéstartást szabályzó újonnan elfogadott törvény kapcsán

Téves és félrevezető információk jelentek meg azt követően, hogy a képviselőház tegnap döntéshozó fórumként szavazott arról az RMDSZ által kidolgozott törvényről, amely a sertéstartás támogatását és az afrikai sertéspestis terjedésének megakadályozását hivatott jogszabályban rögzíteni.

  • Az RMDSZ célja az, hogy jobb, biztosabb és kiszámíthatóbb körülményeket biztosítson a gazdáknak, és törvény által ezt hosszú távon rögzítse. A törvénykezdeményezés nem lehetetleníti el a sertéstartókat, hanem megoldást nyújt számukra.
  • A tegnap megszavazott törvény nem korlátozza számszerűen a sertéstartást a háztáji gazdaságokban.
  • Továbbá, téves az az állítás is, miszerint a háztáji gazdaságokból származó sertéseket nem lehet árusítani, erről sem rendelkezik a törvény. A törvény értelmében továbbra is eladhatják (nem kereskedelmi célú gazdaságoknak) sertéseiket azok a gazdák, akik rendelkeznek termelői bizonylattal és árusítási engedélyezéssel (ezeket egyszerűen igényelhetik a városházán, amennyiben van nyilvántartásba vett jószáguk), és akiknek az állatai be vannak jegyezve az Országos Állatazonosító és Nyilvántartási Rendszerbe (SNIIA), valamint állatorvosi nyilvántartásba vannak véve.
  • Hamis az az információ is, miszerint az RMDSZ törvénye betiltaná a háztáji sertések szaporítását, a szaporítás, ahogyan eddig is történt, kizárólag mesterséges úton valósulhat meg.
  • Az afrikai sertéspestis visszaszorítása érdekében ezentúl a sertések szállítása csak erre a célra engedélyeztett járművel és szállítási dokumentumokkal történhet. Erre a szabályozásra azért volt szükség, mert a járvány terjedése nagyrészt azokon a kereskedőkön múlik, akik ellenőrzés nélkül adtak el és szállították az állatokat.

A tegnap elfogadott törvénykezdeményezés az államelnöki kihirdetés és a Hivatalos Közlönyben való megjelenést követően lép hatályba. Ezt követően 45 napon belül az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság (ANSVSA) kidolgozza az alkalmazáshoz szükséges módszertant.

Az RMDSZ közleményének teljes szövege elérthető ITT.

kapcsolódó

Hírlevél