Péter Ferenc: egyoldalú döntést hozott Maros megye prefektusa

Péter Ferenc: egyoldalú döntést hozott Maros megye prefektusa

A Maros Megyei Klinikai Kórház megfelelően fel van készülve a koronavírusos betegek fogadására. A megyei tanács által az elmúlt két hétben kiutalt 3,7 millió lejből új orvosi eszközökkel és berendezésekkel bővítették a kórház felszereltségét, valamint a védőfelszerelések és fertőtlenítőszerek készletét is kiegészítették. Több mint huszonötezer sebészeti maszk, több mint ötvenezer sebészeti kesztyű, csaknem félmillió vizsgálatokhoz használt kesztyű és csaknem kilencezer orvosi védőöltözék áll a személyzet rendelkezésére. Ezek mellett ugyanakkor újabb szállítmányok kell érkezzenek.

A prefektus intézkedése kapcsán Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke nyilatkozott: „a szükségállapot olyan jogköröket ad a prefektusnak, hogy akár egy versenyvizsga révén tisztségbe került kórházigazgatót is egyetlen tollvonással fel tud menteni. Elhamarkodott intézkedésnek tartom ugyan, de tudomásul vettem. Dr. Ovidiu Gârbovan mintegy fél éve vezeti az intézményt. Neki is köszönhető, hogy ebben a pillanatban a mi kórházunk az ország egyik legfelkészültebb egészségügyi intézményeként néz a járvány elé! Köszönöm neki és a kórház minden alkalmazottjának az elmúlt hetekben végzett megfeszített munkát, amelyet a megye lakosainak egészsége érdekében végeztek!”

A Maros Megyei Tanács továbbra is eleget tesz a ráruházott jogi feladatoknak, és minden lehetséges támogatást megad a járvány megfékezéséhez, azonban a Maros Megyei Klinikai Kórházban meghozott döntésekért ezután a prefektus által kinevezett új vezető felel.

Péter Ferenc szerint a tegnapi döntéshez hasonló intézkedések veszélyes irányba vihetik az egészségügyi decentralizációt. „Az ország nagyon lassan lépegetett előre a decentralizáció útján. Az ilyen döntések az elmúlt tíz év munkáját nullázzák le. A kormány akkor sem kérdezte meg a véleményünk, amikor arról döntött, hogy a minisztériumhoz tartozó új kórház, sürgősségi kórház helyett, a város különböző részeiben működő, és a megye fenntartásába tartozó intézményt nevezi ki koronavírusos kórháznak. Szerencsére az elmúlt években sok pénzt fordítottunk a kórház fejlesztésére.”

A járvány első szakaszában a koronavírusos betegeket a Fertőző Klinika fogadta és látta el. A mai naptól kezdődően azon koronavírusos betegeket is el tudják látni a Gheorghe Marinescu 1. szám alatti kórházépületben, akik mást betegségektől is szenvednek (urológia, gasztróenterológia, belgyógyászat, sebészet, kardiológia). Ugyanebben az épületben van kialakítva egy intenzív terápiás részleg, amely 12 lélegeztető géppel van ellátva a súlyos állapotban lévő betegek számára. A Gheorghe Marinescu utcai kórházépület mellett a régi szülészeti klinikán, a tüdőklinikán, az I-es Pszihiátriai Klinikán is zajlanak az előkészültek a koronavírusos betegek ellátására, illetve annak érdekébe, hogy a felsorolt kórházakban helyet lehessen felszabadítani. Több más klinikán is átszervezték a működést, hogy befogadják az elköltöztetett osztályokat, ahol a nem koronavírusos betegeket kezelik.

kapcsolódó

Hírlevél